Csupa ötös

2019.07.13. 18:00

Lovagok és szép udvarhölgyek fogadják a csupa ötöseinket

A csupa ötös tanulók a középkorba csöppenhetnek, és a Diósgyőri vár népével is találkozhatnak.

Hegyi Erika

Korhű idegenvezetésben lehet majd részük a csupa ötös diákoknak is

Történelmi időutazásra, várbéli barangolásra, interaktív idegenvezetésre hívja a csupa 5-ös tanulókat az Észak-Magyarország és a diósgyőri vár. A kitűnő tanulók ugyanis az idén idegenvezetéssel egybekötött várlátogatáson vehetnek részt, ha internetes portálunk megfelelő felületére feltöltik a fotójukat és kitűnő bizonyítványukat. De hogy a szorgalmas diákoknak pontosan milyen kalandokban lehet részük, azt Almási Beatrixtől, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzserétől tudtuk meg.

„Ami elérhető közelségben van, azt meg lehet fogni, meg lehet tapintani.” Almási Beatrix

Izgalmas és szórakoztató

Elöljáróban jelezte: Diósgyőr várának egyik különlegessége, hogy egyénileg és tárlatvezetés keretében is felfedezhető. A tárlatvezetés pedig nem is akármilyen; az ideérkező vendégeket a vár népe kíséri a történelmi épület különböző termeibe.

– Udvarhölgyeink és lovagjaink korabeli öltözetben kalauzolják a látogatókat, régies nyelvezetükkel pedig szintén a középkort idézik. Izgalmas és szórakoztató módon mesélnek a vár történetéről, az itt zajlott diplomáciai eseményekről, szövődő szerelmekről, intrikákról, cselszövésekről és a középkori mindennapokról. Mindenképpen érdemes megnézni a Lovagtermet, amely a korabeli Közép-Európa legnagyobb ilyen rendeltetésű csarnoka volt. Nagy Lajos király itt írta alá a Velencével tartó, hosszú háborúskodást követő turini békét, valamint itt ünnepelte lengyel királlyá koronázását is. Természetesen a tárlatvezetőink megmutatják a királyné hálóját is, ahol a látogatók megcsodálhatják a baldachinos ágyat, az ékszeres ládikát, a ruhás ládát és egy eredeti állapotában fennmaradt ötoldalú, boltozott, ülőpadkás fül­két – mondta Beatrix.

Hedvig tiszteletére

Felhívta a figyelmet: a látogatók megcsodálhatják a korbeli középkori várépítészetben is különlegesnek számító kétszintes, középen nyitott várkápolnát is, amelyet Nagy Lajos építtetett Diósgyőr várában. A felújított kápolnát a király legifjabb lánya, Hedvig tiszteletére szentelték fel. Itt helyezték el Szent Hedvig egyik csontereklyéjét, amely a krakkói székesegyházból érkezett.

– A diákok mindenképpen nézzék meg a rondellában azt a háromdimenziós, körpanorámás animációt, mely a Diósgyőri vár fénykoráról, az évszázadokig tartó pusztulásáról, majd az újjáépítéséről szól. A vetítés a vár teljes nyitvatartási idejében megtekinthető – hívta fel a figyelmet Beatrix, majd hangsúlyozta –, rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy csatlakozhatunk az Észak-Magyarország programjához, és a csupa ötös tanulókat megjutalmazhatjuk egy várlátogatással. Amit nagyon szeretnek a látogatók, főleg a gyerekek, hogy itt mindenhez hozzá lehet nyúlni. Ami elérhető közelségben van, azt meg lehet fogni, meg lehet tapintani, a trónszékre rá lehet ülni, az asztal mellett helyet lehet foglalni, és ki lehet próbálni az eszközöket is. A fegyvertárból akár egy kardot is a kezébe vehet a gyerek, vagy felpróbálhatja a láncinget, felmarkolhat egy buzogányt. Mindemellett a fűszerek termében a természet patikájával is megismerkedhet a látogató, megszagolhatja, megfoghatja a gyógynövényeket – sorolta a vár szóvivője.


Most aztán érdemes gyorsnak lenni!

A csupa 5-ös diákokat az idén is megjutalmazza az Észak-Magyarország.

Arra kérjük a szülőket, hogy a https://boon.hu/jatek/csupa5-3689525/ oldalra kattintva töltsenek fel egy fényképet a kitűnő bizonyítvánnyal végzett gyermekről, valamint a bizonyítványról, s töltsék ki az ott található adatlapot. Csak színjeles bizonyítványt áll módunkban jutalmazni, szöveges értékelés esetén a kiválóan megfelelt vagy a jól megfelelt minősítésű bizonyítványt fogadjuk el. A jelentkezéseket 2019. július 31-én, szerdán éjfélig fogadjuk, a fotókból készített összeállításokat pedig folyamatosan közöljük lapunkban. Fontos, hogy már csak digitális fotókat áll módunkban elfogadni, borítékban küldött, a szerkesztőségünkbe behozott képeket nem tudjuk közölni. Érdemes gyorsnak lenni, mert az első tablón megjelent tanulók a várbelépőn kívül a Lillafüredi Kalandparkba is kapnak belépőjegyet, a második tablón megjelenő diákok pedig a Lillafüredi Libegőre kapnak jegyet a várbelépőn kívül!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában