Állatvilág

2019.07.07. 08:00

Kutyatermészetű macska

A Helsinki Egyetem új kutatása szerint a macskák tipikus jellemvonásainak csak fele örökölhető.

Detzky Anna

A maine coon cica

„A cica az egyik legnépszerűbb házi kedvenc, viselkedéséről mégis kevés tanulmány készült. Finn kutatók a mozgásigényt, az emberekkel való barátságosságot, a félénkséget, az agresszivitást és a jellegzetes szokásokat emelték ki, és a mozgékonyságban találták a legnagyobb eltéréseket. Három fajtát: a maine coont, a ragdollt és a Van-macska jellemvonásait tanulmányozták. Számos magyarázatot találtak a magatartási különbségekre. Lehetséges, hogy a viselkedés alapján is tenyésztettek egyes fajtákat, másoknál pedig talán az volt a cél, hogy aktívak legyenek vagy kezesek” – adta hírül az MTI.

Kedveli a vizet

Egy felsőzsolcai maine coon tenyésztőt, Breznai Annamáriát kérdeztünk, hogy ő hogyan látja ezt a kérdést.

– Tapasztalatból tudom, hogy teljesen mások a maine coon cicák, mint általában a többi macska. Minden klasszikus nagy fajtának megvan a fő jellemvonása. A maine coon jellegzetessége, hogy kutyatermészete van. Nagyon barátságos, hűséges, kedves, követi a gazdáját és alig nyávog. Kevésbé öntörvényű, mint akár egy brit vagy sziámi macska. Emellett nagyon intelligens állat, hogyha nincsenek társai, akkor apportírozni is megtanítható. A nagy termete miatt kisebb a mozgásigénye, tehát általában nyugisabb, csendesebb fajta. Óvatosan közlekedik, nem löki a le a tárgyakat és kisebb mütyüröket sem a lakásban. A serdülőkor kivétel ez alól. Amikor elkezd növekedni, rohangálnak és birkóznak a kölykök. Viszont, ha a gazda a közelében van, akkor bújik és dorombol. Jellemző rá, hogy sokkal inkább szereti a vizet, mint más cica. Még a csöpögő csapból is képes inni, sőt néhány egyed megtanulja kinyitni azt, vagy lehúzni a WC-t. Ha tálkában teszünk ki neki folyadékot, akkor a mancsával locsolja be a szájába a vizet, ellentétben egyéb macskákkal, amelyek lefetyelnek – foglalta össze a szakember.

Szép és nyugodt

A tenyésztőt a fajtához kapcsolódó személyes kötődéseiről is faggattuk.

– Korábban nem ismertem ezt a fajtát, mert a régióban kevésbé elterjedt, de egy kiállításon megfogott a szépsége, és mióta tenyésztem, már többekhez eljutott. Megtapasztaltam, hogy jó vele élni. Némelyek a mosómedvével rokonítják a nagy farka és termete miatt, de valójában nincs hozzá köze. Egyébként Amerika nemzeti macskája, de már a huszadik században tenyésztették ki azért, hogy hajóra is fel lehessen vinni. Elmondható, hogyha valaki rászánja magát és választ egy maine coont, többnyire nem áll meg, hanem rövidesen beszerez hozzá egy társat. Ténylegesen bárkinek ajánlható, akit nem zavar, hogy egy állattal él egy fedél alatt. Nekem gyerekkoromban egyáltalán nem lehetett háziállatom, és valószínűleg most túlkompenzálok, mert a húsz cica mellett három baglyot, két kutyát, egy kecskét és két békát is tartok – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában