Miskolc

2019.07.07. 11:00

Könyvből szobrot?

A leselejtezett könyvekből készíti el az alkotásait Bencs Klára könyvtáros.

Detzky Anna

Bencs Klára

Fotó: Bujdos Tibor

Kreativitását a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban sem tudta visszafogni Klára, aki korábban rajz és vizuális kommunikáció szakon tanult és dekorasszisztensi tapasztalatokat is szerzett.

– A munkahelyemen én vezetem a kézműves-foglalkozásokat, de emellett lehetőséget kerestem rá, hogy dekoráljak, mert valahogy a könyvtárba is szerettem volna bevinni a művészetet – osztotta meg az alkotó. – Karácsonykor kapóra jött, hogy fel kellett díszítenünk a termeket. A kollégáim akkor mutatták meg a könyvszobortechnikát. Később engedélyt kaptam, hogy dekorokat készítsek a leselejtezett könyvekből, amelyek egyébként a méhbe kerülnének. Aztán utánanéztem az interneten, és továbbfejlesztettem a módszert. Nemcsak hajtogatom a háromdimenziós szobrokat, de vágok, ragasztok és akvarellel kifestem az egyes részeket, illetve meglévő képekkel díszítem őket.

 

Kezdetben leginkább a lapok papírvastagságát, minőségét és színét figyeltem. Szerintem a barnás-sárgás árnyalatú papír a legjobb a retró hangulathoz, amit szeretnék visszaadni. Majd elkezdtem a tematikán is gondolkodni. A jövőben olyan felismerhető jeleneteket és szereplőket tervezek ábrázolni, amelyek kapcsolódnak a konkrét könyvek tematikájához.

Ajándékká válik

Nemrégen a felújított József Attila Könyvtár átadójára készült felkérésre egy látványos dombormű.

– Az alkalomhoz illően fali­képet készítettem, amelyen hajtogatott térbeli formák jelennek meg a fiókkönyvtárak névadóinak festett portréival. Egyébként a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a kölcsönzőpultnál folyamatosan megtekinthetők a könyvszobraim. A tavalyi könyvhéten szintén volt egy minikiállításom, és Sátoraljaújhelyre is hívtak a könyvünnepre, ahol műhelyet tartottam. Egyre több megkeresés érkezik be hozzám. Esküvői ajándékként vitték el az egyik nyitott könyvből kiszálló pillangókat ábrázoló alkotásomat. Másik alkalommal pedig két barátnő keresett meg, és arra kértek, hogy közös olasz útjukat illusztráljam. Nekik egy gondolát készítettem az utasaival. Első látásra előfordul, hogy elszörnyülködnek az emberek, de ha elbeszélgetek velük, megértik, hogy halálra lennének ítélve ezek a tárgyak, ha én nem őrizném meg őket ilyen módon – magyarázta Bencs Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában