alvászavar

2019.07.10. 19:00

Kiderül, ki miért nem alszik

Nem tud aludni? A kibővült alvásdiagnosztikai labor hozhat megoldást.

Hegyi Erika

Az alvászavarnak komoly ideggyógyászati és pszichiátriai következményei is vannak

Forrás: NaturalForm

Augusztus 1-től kezdi meg a munkát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház alvásdiagnosztikai laborja. A bővítésnek köszönhetően poligráf és poliszomnográf eszközökkel egyszerre négy beteg analízise végezhető majd. Erről sajtótájékoztató keretében számoltak be kedden az egészségügyi intézmény vezetői, szakorvosai.

Dr. Révész János főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyan munkakörök, amelyek betöltéséhez elengedhetetlen, hogy az illető pihenten lássa el a feladatát. A megújult alváslabor az állampolgárok és az ipari szereplők számára is elérhető lesz.

Óriási különbség

Dr. Karosi Tamás, a Fül–Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály főorvosa elmondta: az új berendezések komplex elemzésre képesek. Az alvásdiagnosztikai labort a fül-orr-gégészeti osztály munkatársai működtetik majd, az ideggyógyászati osztály munkatársai pedig az eredmények kielemzésében, illetve az alvászavarban szenvedők rehabilitációjában vesznek részt.

– A fül-orr-gégészet szerepe, hogy elkülönítsük az egyszerű horkolást az obstruktív, valamint a centrális típusú légzészavaraktól, ugyanis a kettő között óriási különbség van. Egyéb kiegészítő vizsgálatok elvégzése során eldönthetjük azt is, hogy hol van a felső légúti obstrukció (elzáródás). Ez alapján pedig meg tudjuk tervezni a szükséges műtéti beavatkozásokat – magyarázta a főorvos.

Dr. Valikovics Attila, a Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxikológiai Osztály főorvosa azt emelte ki: óriási jelentősége van a két osztály együttműködésének, hiszen az alvászavarnak komoly ideggyógyászati és pszichiátriai következményei is vannak. Néhány évvel ezelőtt az alvászavarok önálló rizikófaktorként bekerültek a stroke rizikófaktorai közé. Azt pedig tudjuk, hogy a stroke népbetegség Magyarországon, fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában