biciklis közlekedés

2019.07.02. 10:30

Játszva tanulnak a közlekedésről

Számos, a KRESZ-hez tartozó feladattal, rollerezéssel, biciklizéssel kezdődött a napközis tábor.

Bájer Máté

Feladatmegoldás kerékpárral, rollerrel

Fotó: Ádám János

„Egy felmérés során megkérték a gyerekeket, hogy rajzolják le azt az útvonalat, amin iskolába szoktak menni. Azok rajzán, akiket a szülei autóval szoktak vinni, többnyire épületek és a szürke aszfalt látszódott, míg a gyalog vagy biciklivel közlekedők játszótereket, kerítéseket, patakokat, kutyákat is bejelöltek a térképükön. Egyszerűen tágabb formában érzékelik a külvilágot. Azonban annak, aki részt vesz a közlekedésben, ismernie is kell bizonyos szabályokat” – árulta el lapunknak Varga Gabriella, a Jó a Jókain program szakmai vezetője, aki fontosnak tartja, hogy a gyerekek már fiatalon megtanulják az alapvető közlekedési normákat.

Játékos formában

Ennek a célnak az égisze alatt hívták életre a díjmentes napközis tábort, ahol a résztvevők megismerik a kerékpárok típusát, fajtáit, azt, hogy milyen felszerelés szükséges a forgalomhoz, valamint a KRESZ rájuk vonatkozó szabályait – mindezt persze játékos formában. Szakképzett vendégelőadók segítségével nemcsak a biciklis közlekedés során megszerezhető sérülések ellátását tanulják meg, hanem azt is, mire kell figyelni mondjuk túrázás közben. A tábor egyik kiemelkedő pontja egy egész napos túra Lillafüredre a libegőhöz és a Lillafüredi Sport- és Kalandparkhoz. Ezt leszámítva a belvárosban történnek a foglalkozások. A programon 21 kisdiák vesz részt. A szervezők elsősorban olyan 2–5. osztályos diákok között hirdették meg a tábort, akiknek valamilyen kötődésük van a Jókai-lakóteleppel.

 

„A városi közlekedés és az egészséges életmód igényének megteremtése már az alapoknál kezdődik, és bizony erre nincs is jobb módszer, mint a játékos tanulás. A gyerekek észre sem veszik, hogy nem egyszerűen önfeledten szórakoznak, hanem megszerzik a szükséges tudást, és immár biztonságosan fognak tudni közlekedni” – hirdette a felhívás. A tanulás már az első napon elkezdődött. A gyerekek egy KRESZ-tematikájú nyomdakészlet segítségével kitűzőket készítettek maguknak, amelyeken egy közlekedési tábla képe szerepelt.

„Van egy közlekedésbiztonsági része is a Jó a Jókain projektnek. Tartottunk nemrégiben egy ügyességi vetélkedőt is, ahol a gyerekek kerékpárral és rollerrel jártak be egy akadálypályát. Ma szintén ilyen közlekedési eszközökkel érkeztek a táborozók” – mondta Varga Gabriella, aki kitért a tábori programokra is: „július 1–5. között, minden nap reggel nyolctól délután négyig tart a tábor. A szervezők közül sokan a Háromkő Egyesület tagjai, cserkészek, cserkészvezetők, akik a legtöbb tudást játékos keretekben adják át a gyerekeknek, de lesz például baleset-megelőző oktatás is, hála dr. Konkoly Dorottyának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában