jótékonyság

2019.07.01. 14:00

Iskolatáskát és tolltartót gyűjt az önkéntes

Orsolya tanszereket gyűjt a mélyszegénységben élő gyerekeknek.

Kádasné Balogh Orsolya az iskolatáskákkal

Forrás: ÉM

Iskolatáskákat, tolltartókat, írószereket, tornazsákokat és egyéb hasznos iskolaszereket gyűjt a Kazincbarcikán élő Kádasné Balogh Orsolya, aki a közösségi oldalon tette közzé felhívását. Orsolya lapunk Hétköznapi hősök akciójának is az egyik jelöltje, épp azért az önkéntes munkájáért, amit évek óta végez nagy odaadással. Kezdetben azért látogatott el gyakran Miskolc Lyukóvölgy városrészébe, hogy az ott nyomorúságos körülmények között élő kutyákat mentse.

Munkája közben azonban rájött, hogy nemcsak a kutyáknak, de sokszor a családoknak sincs mit enniük. Azután már nemcsak kutyatáppal indult útnak, hanem, ha tudott, élelmiszert is vásárolt a nehéz helyzetben élő családoknak. Később már játékokat is gyűjtött, hogy legyen mivel játszaniuk a mélyszegénységben élő gyerekeknek. Ahogy egyre több családot megismert a Lyukóvölgyben, ahogy egyre több emberrel kötött barátságot, azt is látta, hogy sok gyereknek tanszert sem tudnak venni a szülei. Ezért döntött úgy, hogy újabb gyűjtési akciót szervez.

– Már 40 éve él Lyukóban egy asszony, Kati néninek hívják. Ő a segítőm, hiszen ő nagyon jól ismeri a városrészben lakókat. Nekem abban segít, hogy melyik családnak mire van szüksége, melyik család érdemli meg egyáltalán a segítséget. Eddigi önkéntes munkám során azt tapasztaltam, hogy nagyon sok házban íróasztal sincs, ahol a gyerekek tanulhatnának. Az iskolások általában lemennek a közösségi házba, ott működik tanoda, ahol meg tudják írni a házi feladatot. Sokan azonban nem járnak ide, nekik otthon kellene tanulniuk, ha lennének hozzá megfelelő feltételek – osztja meg velünk tapasztalatait Orsolya.

Azzal folytatja, hogy otthon a szülők nem tudnak segíteni a gyerekeknek a tanulásban, hiszen vagy csak 8 osztályt végeztek, vagy annyit sem. A családok is nagyon különbözőek. Van, ahol a szülők biztatják a gyerekeket a tanulásra, hogy vigyék valamire, legyen szakmájuk és munkájuk. Más szülők azonban nem ösztönzik a gyerekeket erre. Azonban vannak olyan lányok is, akik kijelentik: nem szülnek korán, és csak egy vagy két gyermeket vállalnak majd.

Játék helyett táskát

– Minden iskolás gyerek ingyen kapja a tankönyveket, van, amelyik iskola füzeteket is biztosít, de nem mindegyik. Azonban az egyéb tanszereket a szülőknek kell megvenniük. Tudok olyan kisfiúról, aki azért nem járt iskolába, mert nem volt iskolatáskája. Egy másik kisfiú pedig azt mondta nekem, amikor Lyukóban jártam és megkérdeztem tőle, hogy milyen játékot szeretne, hogy iskolatáskát vigyek neki és a testvérének is – meséli Orsolya.

Az adományokat Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Radostyánban is le lehet adni, de az Észak-Magyarország is szívesen segít a jószívű önkéntesnek, ezért szerkesztőségünkben is fogadjuk a tanszereket (Miskolc, Zsolcai kapu 3.). Balogh Orsolya telefonszáma: 06-20/616-24-54.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában