Mezőkövesd

2019.07.07. 18:30

Három este vigadtak a kövesdiek

Több elismerést is átadtak Mezőkövesd ünnepén.

Tóth Balázs

Városnapja Mezőkövesden

Fotó: Tóth Balázs

Koncertekkel, operett előadással, városi kitüntetések átadásával telt a Város Napja ünnepségsorozat Mezőkövesden. Pénteken a Magna Cum Laude adott koncertet a Kavicsos-tavi Szabadidőparkban, míg szombaton este a Pesti Művészszínház mutatta be a Csárdáskirálynő című operettet ugyanott, amelyet cuháré követetett a Rekord Zenekarral. Vasárnap délelőtt rendezték meg a negyedik Matyó Íjászkupát, este pedig a Leander Kills együttes fellépése zárta a három napot.

Szombaton délelőtt a város vezetői és a testvértelepülések küldöttségei megkoszorúzták Mátyás király mellszobrát a Városi Galériánál. Idén is érkezett küldöttség Kézdivásárhelyről, Kiskövesdről, Nagykövesdről, Bad Salzungenből, Zoryból és Petriolóból is, ezen kívül katolikus szentmisét is tartottak, amelyet a városért ajánlottak föl.

Dr. Fekete Zoltán polgármester beszéde elején megemlékezett arról, hogy fél évszázadot a Bad Salzungennel való testvérkapcsolat. Ezt követően áttekintést adott a város Árpád-korban kezdődött történelméről, amelynek számos nyoma van a levéltárakban. Egyik jeles okirat a Mátyás király által 1472-ben adományozott kiváltságlevél. Sokkal több írásos emlék is lehetne, ha 1849-ben a cári csapatok nem dúlják föl a városi irattárat. Felsorolta az utóbbi időben elért eredményeket, zajló, vagy tervezett fejlesztéseket. Kiemelte, jó itt élni, lehet álmodni és meg is lehet azt valósítani.

A hagyomány szerint ilyenkor adják át az Év Diákja elismeréseket, a Mezőkövesd Közneveléséért-díjat és a Mezőkövesd Városért kitüntetéseket. Az Év Diákja lett Lázár Endre, Hadobás Dávid, Sipeki László, Beller Benedek, Hegedűs Anna Judit, Sepsi Boglárka, Nyeste Dóra, Boldizsár Zsófia, Nelson Emese Erika, Bacsó Gergely, Szalóki Máté, Murányi Dániel, Újvári Éva Kata, Panyi Evelin.

 

A Mezőkövesd Közneveléséért-díjat Lanszkiné Donkó Márta, a Szent István Katolikus Általános Iskola igazgató-helyettese vehette át. Kifejtette, megtiszteltetés számára a díj, kiemelte, az elért eredményei közös munka gyümölcsei, megköszönte a család, a kollégák, a barátok munkáját, szeretetét.

A Mezőkövesd Városért Kitüntetést Szlovák Sándorné, a gimnázium korábbi pedagógusa kapta meg, aki ma is részt vesz a Hancsók Kálmán Megyei Matematikaverseny szervezésében, lebonyolításában, s manapság fotóival, illetve férjével együtt helytörténeti kutatásaival öregbíti Mezőkövesd hírnevét. Köszönő beszédében elmondta, nem itt született, de mezőkövesdivé vált. Büszke a matematika versenyre, örül annak, hogy ma is foglalkozhat vele és, hogy rátalált a fotózásra.

Ugyanezt a kitüntetést érdemelte ki a civil szervezetek közül a Matyó Nagymamaklub Egyesület, amely 1982-ben jött létre Zelei Istvánné vezetésével a matyó hagyományok őrzésére. Sok helyen szerepelnek, szervezik a Halló még itt vagyok kulturális találkozót. Varga Józsefné elmondta, tagjaik lelkesen, örömmel próbálnak, szerepelnek. Megköszönte a segítőik, biztatóik támogatását, céljuk továbbra is a matyó néphagyomány ápolása, bemutatása, az idősek összetartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában