Szabadtéri mozi

2019.07.31. 21:01

Fox még mozizni

Tolcsván szabadtéri mozival állítanak emléket William Foxnak.

Bánhegyi Gábor

A tolcsvai szabadtéri mozi

Fotó: Ádám János

Régóta köztudott, minden híres ember magyar, vagy leg­alább magyar felmenői vannak. Na jó, ez így kicsit túlzás, de tagadhatatlan, hogy az amerikai álomgyár, Hollywood megalapítása két magyarnak, a ricsei születésű Zukor Adolfnak és a tolcsvai születésű William Foxnak köszönhető.

A Hello Wood adta

A Hello Wood tábor csapata idén Tolcsvára is elérkezett, így a településen dolgozó Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói úgy döntöttek, emléket állítanak William Foxnak egy szabadtéri mozi megépítésével.

A csapat egy kockaváz szerkezetű többfunkciós pavilont épített a Szirmai–Waldbott-kastély mögötti dombon. Az installáció egyik oldala mozivászonként funkcionál, a kockában pedig szabad ég alatti tanodát rendeztek be úgy, hogy a kocka egyik sarkától megfelelő szögben ránézve a mozi feliratot lehet elolvasni. A vetítési lehetőséggel egyúttal adóznak a településen egykor működött mozi előtt.

A filmmogul előtt tisztelegve a tanoda a „Tanulni FOX”, a szabadtéri mozi pedig a „Mozizni FOX” elnevezést kapta, de a készítők akkor sem lesznek csalódottak, ha a helyi fiatalok csak úgy, a beszélgetés és az együttlét miatt fognak majd megpihenni az új alkotás falai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában