Bükkábrány

2019.07.30. 15:30

Élő bányásztörténelem

Idős bányászok hozták létre a bükkábrányi emlékházat, amelyet turisztikai centrummá alakítanak.

Detzky Anna

Ápolják a bányászkultúrát

Forrás: Magánarchívum

Bükkábrány jelentős bányaművelési hagyományokkal rendelkezik. A bányaüzem egykori aktív és nyugdíjas dolgozóinak egy csoportja 2005-ben elhatározta, hogy megalapítják a Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesületet, amelynek célja, hogy ápolja a bányászkultúrát és összefogja a téma köré épülő kisközösségeket. Emellett kialakítottak egy emlékházat is, amely jelenleg bővítés, fejlesztés alatt áll.

– A korábbi bányaigazgatótól, Unger Péter bácsitól vettem át öt éve az egyesület vezetését. Nemcsak Bükk­ábrányból, hanem összesen tizenhét településről vannak tagjaink, akiknek elég magas, 59 év az átlagéletkora – mondta el érdeklődésünkre Halmai György bányamérnök, az egyesület elnöke. – Ránk maradt a régi bányaüzemnek egy volt irodája, eléggé lepusztult állapotban, de viszonylag központi helyen. Jött az ötlet, hogy rendbe kellene tenni a házat, mert szép a környezete és széles udvar határolja, ami alkalmas lenne egy bányászati emlékhely kialakítására.

Kiállító- és közösségi tér

2019. augusztus 31-én koncertekkel és gyermekműsorral színesített bányásznapot tartanak a sportpályán.

– A bükkábrányi bányában sokan dolgoztak innen a faluból, de a miskolci Lyukóbányából és Erenyőből is, 1985-ös megnyitásától kezdve. Bár már nyugalomba vonultak ezek az emberek, még többen élnek közülük. Hoztak emléktárgyakat a bükkábrányi külfejtésből, kitüntetéseket és egyéb relikviákat, így meg tudtunk nyitni egy kiállítást. Az épületben létrehoztunk egy hallrészt is teakonyhával, az udvaron pedig egy fedett pavilon áll. Itt bányászbrigádok, családok vagy a régi kollégák jönnek össze munkatársi bulikra. Bányásznapkor és falunapkor akár 50-60 embert meg tudunk vendégelni. A bányászati bemutató régi eszközökből és gépekből pedig folyamatosan látogatható a házban és az udvaron is, ahol szökőkutat és egy tárlót alakítottunk ki, a föld alatti bánya szimbólumaként, illetve egy emlékkövet és emléktáblát helyeztünk el a szépen parkosított környezetben. Látogatóink között diákok, turistacsoportok és zarándokok is előfordulnak – magyarázta az elnök.

Ősfákat tártak fel

A november óta folyó bővítésről pedig Szalai Szabolcs polgármestert kérdeztük.

– Az emlékházban helyet fog kapni egy széles körű kiállítás, amely a település bányászatának történetét mutatja majd be. Ezenkívül a régi bánya területén található régészeti leleteket tárjuk a nagyközönség elé, a mocsári ciprusokkal együtt. Az épület belsejébe egy 150 négyzetméteres konferenciatermet tervezünk, ahol a feltárásról és az emlékhely kialakításának menetéről szeretnénk filmet vetíteni. A tetőszerkezet már áll, és a múlt héten a tetőanyag is megérkezett, aminek egy része lemezfedésű lesz. A héten pedig elkezdjük a ház szigetelését. Ez szűk egyéves projekt, és októberben tervezzük átadni az épületet – osztotta meg Bükkábrány polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában