Miskolc

2019.07.23. 20:16

Egy kis időutazás

A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója a Diósgyőri várban.

Bánhegyi Gábor

Fegyver, pompa és harc, avagy egy pezsgő udvari élet a Diósgyőri várban

Fotó: Ádám János

Aligha vannak sokan, akik még nem kacérkodtak az időutazás gondolatával, hiszen mennyire jó volna látni, milyenek voltak igazából a dinoszauruszok, milyen lehetett az ókori Róma, szívesen meglesnénk Michelangelo Buonarrotit, vagy jó lenne ott lenni a Santa Maria fedélzetén, amikor Kolumbusz megteszi a nagy felfedezését, de még sorolhatnánk.

 

Ha jól voltunk szocializálva és sok mesét olvastunk az igazságos Mátyás király történeteiről, akkor ebbe a sorba csak beleillik valahogy a középkori Magyarország története, azaz miként élhettek egy várban, milyen ruhában jártak az akkoriak, mit ettek, hogy viselkedtek, milyen volt az akkori harcmodor, amikor még kard feszült kard ellen. A Mézga családnak ez meg is adatott, hiszen a rajzfilmsorozat nyolcadik részében, az Időkibővítőben MZ/X egészen a 13. századig repítette vissza az időben Mézgáékat.

Mi azonban nem vagyunk ilyen szerencsések, hiszen az időgépet még nem találták fel, vagy legalábbis nem tudunk róla. Viszont ha már így alakult, de a kíváncsiságunk ettől még megmarad, akkor a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend időről időre gondoskodik arról, hogy ilyen irányú ismereteink is bővüljenek egy cseppet. Legutoljára szombaton és vasárnap tartottak a várban a Lovagrend tagjai fegyver- és viseletbemutatót, amelyen a 14. századi udvari viselet és harcmodor elevenedett meg. Az ott látottakból adunk egy kis ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában