2019.07.08. 15:00
Egy igazi meghatározó miskolci innováció
Új lepárlóberendezést és elcukrosító reaktort adtak át a húszéves Hagyó Kft.-nél.
Palkovics László miniszter (jobbra) és Kovács András ügyvezető
Fotó: Vajda János
Az univerzális berendezést a cég új hejőcsabai telephelyén mutatták be szombaton délután. A gép képes gabona- és gyümölcscefréből is aromákban gazdag pálinka lepárlására. Ugyanakkor aromákban szegény, de alkoholban dús – például vodka és más jó minőségű párlat – előállítására is alkalmas, teljesen kontrollált formában.
A friss prototípusokat prof. dr. Palkovics László miniszter avatta fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében. A céget Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be.
Sokféle párlat
1999-ben a magyar tulajdonú kisvállalkozásként alakult Hagyó Kft. elkötelezte magát az innováció és magas színvonalú technológia mellett. Fejlesztési és gyártási tevékenységük a borászati, gyümölcsfeldolgozó és lepárlási technológia területére fókuszál, a nemzeti párlatoktól egészen az illóolajokig.
Az amerikai kontinensen tizenegy berendezésük működik, de a szomszédos országokon kívül technológiájukkal jelen vannak Angliában és Indiában is.