Növénytermesztés

2019.07.10. 13:30

Az uborka jó szomszédja, jól illik a paradicsomhoz

A bazsalikom a legtöbb európai országban termesztett, hazánkban is kedvelt kerti és fűszernövény.

A bazsalikom nem csupán szép, finom is

Virágzik a bazsalikom, a növényt pedig éppen akkor szedhetjük szárításra, amikor virágozni kezd. Ugyanis ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma, ilyenkor a legfűszeresebb. Készíthetjük pestónak, de száríthatjuk is. Közvetlen a föld fölött vágjuk el a szárat, a hajtásokat kössük kis csokrokba, és szellős, árnyékos helyen lógatva felakasztva szárítsuk. Ha teljesen kiszáradt, légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Melegigényes fajta

A bazsalikom Dél-Ázsiából származó, a legtöbb európai országban termesztett, hazánkban is kedvelt kerti és fűszernövény. 40–60 cm magas, szára felálló, négyzetes formájú. Létezik zöld, piros, kis és nagy levelű, sima és fodros levelű változata is. A bazsalikom melegigényes növény. A tápanyagban gazdag, gyorsan melegedő vályog-, homoktalajokat szereti a legjobban. A termesztésére kijelölt területet ősszel ássuk fel, forgassuk meg, és porhanyósítsuk, érett komposzttal trágyázzuk. Melegigényességét figyelembe véve, legbiztosabb, ha a palántákat előneveljük. A magvetést március közepén kezdhetjük. Magja fényen csírázik, ezért ne vagy csak nagyon vékonyan takarjuk földdel. A legegyszerűbb, hogy a nedves földre szórjuk a magokat, vízzel lespricceljük, és egy zacskót teszünk a cserépre. Mikor megjelentek a magoncok, a zacskót levesszük, hogy ne fülledjenek be. A csírázási idő a hőmérséklettől függően 1-2 hét. Rendszeresen nedvesítsük a talaját és szellőztessük. Kiültetés előtt a palántákat edzeni kell. A tavaszi fagyveszély elmúltával ültessük csak ki a növényeket végleges helyükre.

A vetést csak április második felében, kellően tömörített talajba, sekélyen végezzük. A túl sűrű kelést ritkítsuk. Jól tűri az átültetést, ezért a ritkításkor kiemelt növényeket átültethetjük. A kertben is jól illik a paradicsomhoz, az uborkának pedig jó szomszédja. Levelét egész nyáron szedhetjük, mindaddig, amíg puha és selymes. Ahhoz, hogy dús bokrokat növesszen, a hajtásvégeket rendszeresen csípjük vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában