keresztállítás Hernádnémetiben

2019.07.28. 19:00

A jó szándékú emberek jelképe lesz a kereszt

Ünnepélyes keretek között állított keresztet az önkormányzattal összefogásban a görög katolikus egyház vasárnap Hernádnémetiben.

Horváth Imre

A kereszt minden felekezet számára készült, akik magukban hordozzák a kereszt szentségét

Fotó: Vajda János

Az ünnepi aktuson részt vettek a helyi önkormányzat vezetői, képviselői, az intézmények vezetői, a környékbeli települések és a többi felekezet képviselői is.

Az egyetlen út

Az esemény előzménye, hogy a görög katolikus felekezetnek nincs temploma a településen, viszont nagyon aktívak, ezért szerettek volna legalább egy keresztet ahol imádkozhatnak, ünnepeket tarthatnak. Az önkormányzat ezt támogatva két telket biztosított, amelyeket kitakarítottak, rendbe raktak, körülkerítettek, a hívek adakozásából pedig elkészült a kereszt, amelyet Orosz Atanáz megyéspüspök áldott meg hangsúlyozva: ez a kereszt a jelképe az egyetlen útnak, az üdvösség útjának és kívánja, hogy a hatása mindenkire kiterjedjen, aki erre jár. Sajnálatát fejezte ki, hogy sokfelé szégyellnivalónak találják a keresztet a tolerancia jegyében.

 

– De mi büszkék vagyunk rá, és hódolunk előtte. Azt kívánom, Jézushoz ragaszkodásunk fókuszpontja legyen – hangsúlyozta, majd háromszor borult le előtte, mielőtt megcsókolta volna.

Közös ügyek

Nagy örömnek nevezte dr. Orosz Zsolt polgármester, hogy vannak közös ügyeik az egyházakkal a településen, és, hogy segíteni tudtak a terület és a kereszt elkészülésében és további együttműködéséről biztosította a megyéspüspököt. Mint elmondta: két képviselő, illetve az önkormányzat vette meg a két telket, amelyet egyesítettek és a görög katolikus egyház számára biztosítottak. Fontosnak nevezte a helyi görög katolikusok aktivitásában a 2010-es időpontot, amikor Boronkai József parókus – az önkormányzat támogatásával – Hernádnémetibe költözött a családjával, mert ő tette élővé a közösséget. Hozzátette: közmunkások segítségével szépült meg a terület, és további munkákat is terveznek még rajta.

Boronkai József parókus név szerint is megköszönte mindenkinek a segítséget, aki anyagilag, vagy a munkájával közreműködött. Hangsúlyozta: a kereszt minden felekezet számára készült, akik magukban hordozzák a kereszt szentségét, és elsősorban nem az egyházról, hanem a jó szándékú emberekről szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában