Borsodnádasd

2019.07.07. 07:00

A hagyományőrzés és az identitásuk fő védjegye

A jövő hétvégén ismét több ezer molnárkalácsot fognak sütni Borsodnádasdon, az idei fesztivál két napján.

Marosréti Ervin

Több ezer molnárkalácsot fognak sütni

Fotó: Marosréti Ervin

A hagyomány­ápolás legnagyobb rendezvénye következik Nádasdon, hiszen július 12-én és 13-án ismét megrendezik a Molnárkalács Fesztivált. A helyi önkormányzat és a civil szervezetek év közben is azon dolgoznak, hogy a városból ismert finomságot országszerte és a határokon túl is népszerűsítsék. Ilyenkor azonban a családok, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák állnak a sütővas túlsó végén, mégpedig azért, hogy maximálisan kiszolgálják a vendégeket.

Jó látni, hogy a közösségünk ebben az ügyben is együtt tud gondolkodni.

Volny emléknap

– Teljes mértékben összeállt a program, pont került mindenre – újságolta Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – Egy nagy újdonsággal készülünk, hiszen pénteken első ízben tartjuk meg a Volny József-emlékestet, ahol a nehézipar helyi alapítójáról emlékezünk meg. Kiállítással, történeti előadással, emléktábla-avatással, koszorúzással igyekszünk felidézni azokat az időket, valamint a lemezgyár történetéből néhány fontosabb momentumra is visszatekintünk.

Több ezer molnárkalácsot fognak sütni
Fotó: Marosréti Ervin

A nap zárásaként a Közösségi Ház és Könyvtár dísztermében a Mű – vész – HELY a Koli sztori című, kétfelvonásos darabot adja elő.

Átmeneti helyszínen

A szombati szabadtéri programok ezúttal a korábban megszokottnál más helyszínen lesznek megtartva. A szenny­vízprogram és a Zöld város projekt miatt Borsodnádasdon ezekben a hónapokban sok építkezés zajlik, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy ideiglenesen az iskola előtti buszfordulónál lévő öbölben állítják fel a sütősátrakat.

Több ezer molnárkalácsot fognak sütni
Fotó: Marosréti Ervin

– A hagyományőrzésünk, az identitásunk jelképe a molnárkalács – tette hozzá Kormos Krisztián. – Pünkösdön egy férficsapattal sütöttünk a visegrádi skanzenben, ahol megítélésünk szerint szép sikert arattunk. Ez egy teljesen új irány volt az eddigiekhez képest, de természetesen az eddig bevált dolgokat is igyekszünk továbbvinni. Jó látni, hogy a közösségünk ebben az ügyben is együtt tud gondolkodni és dolgozni. Bízom benne, hogy a létszám ezúttal is magas lesz, már most sokan jelezték, hogy részt kívánnak venni a sütésben.

A XII. Molnárkalács Fesztivál szombati napján kulturális műsorban sem lesz hiány Borsodnádasdon. A délután folyamán helyi és környékbeli kulturális csoportok lépnek fel, lesz táncház és tombolasorsolás, valamint extrém triál kerékpáros-bemutató is. Az est sztárvendége a Holdviola zenekar lesz, akik másfél órás koncertet adnak. A fesztivál este fél tízkor tűzijátékkal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában