Szakma sztár

2019.07.10. 08:30

A gép forog, az alkotó pihen

A dobogó harmadik fokára állhatott a Szakma Sztár Fesztiválon a tiszaújvárosi ipari gépész fiatalember.

Detzky Anna

Horváth Péter és felkészítő tanára, Terpák László

Forrás: Horváth Péter fotója

Tudatosan, rendkívüli kitartással és akaraterővel készült az országos versenyre Horváth Péter, akinek ez volt az első nagy megmérettetés az életében.

– Az ipari gépészetben a gyakorlati tudáson kívül az intelligencia és az elmélet is nagyon fontos. Ez utóbbit elég jól megtanították nekünk a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A bátyámnak ugyanez a szakmája, így nekem is megtetszett. Szeretek a két kezemmel dolgozni, alkotni, építeni és a gépek működésén gondolkodni. Amikor befejeztem az általános iskolát, a családommal felkerültem Budapestre, és már ott ipari gépésznek tanultam. Aztán visszajöttem és elölről kezdtem a szakmai képzést, de az elvesztett két év itt előnyömre vált – kezdte Péter.

Helyben tesztelték

Összetett munka az ipari gépészet, hiszen bármilyen masinát meg kell tudni javítani.

Horváth Péter

– A mi szakmánk főleg gépek helyrehozásából és karbantartásából áll. Viszont a villanymotoroktól kezdve a szivattyúkon át a hidraulikáig és pneumatikáig, mindenhez értenünk kell. Ennek megfelelően a versenyfeladatok is ehhez kapcsolódtak. Lényegében egy működő gépet kellett összeraknunk a fesztiválon, amit ott helyben leteszteltek. Ebben voltak kézi gyártású feladatok is, amelyeket egy rajz alapján készítettünk el. Többek között csapágycserét hajtottunk végre esztergagépen, és fogaskeréknek csináltunk reteszt, sokat fúrtunk és fűrészeltünk – sorolta a versenyző.

Többet remélt

Három-négy hónapig csak a felkészülésre koncentrált a bronzérmes ipari gépész.

– Korábban nem vettem még részt hasonló versenyen, mert izgulós vagyok. Ezt most mégis szerettem volna megpróbálni, hogy hamarabb meglegyen a vizsgám, és bizonyítási vágy is volt bennem. Eleve úgy álltam hozzá, hogyha már belevágok, akkor eredményes leszek. A felkészítő tanárom felvilágosított az előző évek elvárásairól. Rengeteg tesztet töltöttem ki, és a szakmai gyakorlat is segítségemre volt, mert a cégnél sok mindent élőben megmutattak. A verseny körüli eseményeket pozitívan éltem meg. Tetszettek a feladatok és jó tapasztalat volt az egész. Örülök a harmadik helynek, de szerettem volna magasabb helyezést elérni, mert úgy érzem, megvan hozzá a képességem. Viszont a szakmámmal nagyon elégedett vagyok, szerintem jól választottam, mert szinte bárhol el tudok vele helyezkedni. Másnak is ajánlom, aki szeret gépeket szerelni, nem buta és céltudatos. Nekem szerencsém volt, mert a családom és a párom is végig mellettem állt és mindenben támogatott. Hosszú távon jó lenne visszatérni a fővárosba és ott boldogulni – osztotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában