Szádvár

2019.07.20. 17:30

A Bebekek nyomába erednek

Idén egészen más programot szerveznek a megszokott Vármentő Hét helyett.

Horváth Imre

Tavaly nagy feltárás volt, idén viszont nincs ásatás

Forrás: ÉM

Már tizenkettedik alkalommal rendezte volna meg a Szádvárért Baráti Kör a Vármentő Hetet, amely az évi három-négy alkalmukból a legnagyobb, és ilyenkor szoktak a takarítás, gazirtás mellett jelentősebb ásatási munkálatokat is végezni. Financiális okokból azonban ásatásra nem kerülhet most sor, takarítás után a résztvevők a Bebek család nyomába erednek a határon túl.

Mindenképpen szeretnénk folytatni a vármentő programunkat. Dr. Kovács Lajos

Állagmegóvás után fejlesztés

A baráti kör tagjai és a lelkes önkéntesek – esetenként a múzeum szakembereivel kiegészülve – az évek alatt nemcsak azt akadályozták meg, hogy a romvárat benője a gaz, de állagmegóvási munkálatokat is végeztek, és igyekeztek minél jobban feltérképezni a vár eredeti alaprajzát, kinézetét, korabeli életét, miközben számtalan tárgy és relikvia is előkerült. Egy évben több alkalommal tartanak vármentő napokat, és augusztusi nagyobb alkalmuk a Vármentő Hét, de például 2017 nyarán háromnapos programmal emlékeztek meg Patócsy Zsófia úrnő 450 évvel korábban végrehajtott hőstettére, amikor is a kassai főkapitány zsoldoshadának ostromán tartották a várat napokig. Tavaly ilyenkor soha nem látott feltárásról számolhattunk be a helyszínre is kilátogatva, hiszen kiderült, hogy a romvár is része a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak, a magyar állam első körben 300 millió forintot fordít arra, hogy a jelenleg életveszélyes és csak saját felelősségre megközelíthető végvár látogatható turistalátványosság legyen. Úgy tudjuk, jelenleg a kivitelező kiválasztása van folyamatban, így még nem tudni, hogy a kivitelezési munkálatok elindulhatnak-e idén. A baráti kör azonban ettől függetlenül halasztotta el végül az idei, tizenkettedik Vármentő Hetet. Erről az egyesület úgy tájékoztatott, folyamatosan azon dolgoztak, hogy mind pénzügyi, mind szakmai oldalról megteremtsék a feltételeit egy újabb régészeti feltárásnak. Folyamatosan egyeztettek a Herman Ottó Múzeummal mint területileg illetékes intézménnyel, azonban az egyesület és a múzeum beszűkült pályázati lehetőségei és korlátozott anyagi helyzete miatt nem sikerült megegyezniük. Megkerestük dr. Kovács Lajost, az egyesület elnökét, aki érdeklődésünkre elmondta, ez még nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lenne folytatása a munkájuknak.

– Mindenképpen szeretnénk folytatni a vármentő programunkat, amelyet természetesen a jövőben össze kell majd hangolni a megvalósuló fejlesztéssel is, de hatalmas területről van szó, ahol bőven lesz még munka és kutatnivaló amellett is. Azonban a munkánkat ezen a téren mindenképpen új alapokra kell helyezni, több forrásból is van lehetőség ásatásra pályázni, így ilyen pályázatokat szeretnénk benyújtani a múzeummal egyeztetve, és reményeink szerint nem lesz akadálya, hogy jövőre is tudjuk kutatni Szádvárat – mondta.

A határon túl segítenek

Programot azonban így is tartanak, amely a Szádvári Napok: a Bebekek nyomában címet viseli, és egyfajta kapcsolatépítő programnak szánták. Azért nem marad ki a szádvári várrom sem a négy napból, így július 31-én ott kezdenek, gépi és kézi kaszákkal fogják a megnőtt gaztól megszabadítani a területet, a napot pedig piknikkel zárják. Hogy még se maradjanak régészeti munka nélkül, a második nap a gombaszögi feltárás területén fognak segíteni, mint dr. Kovács Lajos elmondta: az ottani feltárás most nagy lendületet kapott és sok érdekes dolgot találnak, így besegítenek kicsit. A harmadik napot Tornán töltik, ahol a megvalósítandó falazás előkészítésében fognak segíteni az ottani vármentőcsapatnak. Tavaly a tornaiak is részt vettek Szádvár feltárásában, amit most szeretnének viszonozni, és a kialakult jó kapcsolatot erősíteni. A negyedik, záró napot pedig Tornabarakonyban töltik majd, ahol ekkor rendezik meg a Gömör–Tornai Népművészeti Találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában