Diplomaátadó ünnepség

2019.06.28. 11:30

Önbizalom, hit és újratervezés

Közel ezer hallgató vette át csütörtökön és veszi át pénteken a diplomáját a Miskolci Egyetemen.

Hegyi Erika

A Miskolci Egyetem friss diplomásai

Fotó: Ádám János

Csütörtökön elkezdődtek a diplomaátadó ünnepségek a Miskolci Egyetemen. Délelőtt a Bölcsészettudományi Kar és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet végzős hallgatói vehették át többéves tanulmányaikat igazoló oklevelüket. Közöttük nemcsak magyar fiatalok, hanem ecuadori, jordániai, kazah, mexikói, moldovai és ukrán hallgatók is. Az ünnepi szenátusi ülésen elsőként Torma András, az egyetem rektora köszöntötte a friss diplomás hallgatókat.

Új dolgokat tanulni

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott ünnepi beszédet.

 

– Nekünk, bölcsészeknek nagy előnyünk, hogy nem zárjuk be magunkat egy világba, hanem folyamatosan szélesítjük látóterünket, alakítható és rugalmasan fejleszthető tudással, képességekkel rendelkezünk – fogalmazott. – Azoké a világ, akik mernek változni, új dolgokat tanulni és fejlődni. Függetlenül attól, hogy milyen szakmában dolgoznak, azok lesznek sikeresek, akik az adott területen mernek valamivel kitűnni a többiek közül. Nem is kell messzire menni, hiszen a most diplomázottak között többen vannak olyanok, akik már nem az első oklevelüket veszik át ma, hanem szakirányú továbbképzéssel fejlesztették tovább tudásukat.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ma folyamatosan fejlődik az ország, a gazdaság, van munka, aki akar dolgozni, az tud is. Nem kell más, mint önbizalom, kitartás, hit, és ha úgy adódik, újratervezés.

Szalay-Bobrovniczky Vincének beszéde után Torma András, a Miskolci Egyetem rektora egyetemi emlékérmet adott át.

Képzettek, motiváltak

Az ünnepségen Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is részt vett. Ő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ma, amikor gyorsan változik a világ és a 21. századot a digitalizációs kultúra, a 4. ipari forradalom jellemzi, gyakran elsiklanak azok az értékek, amelyek a művészet és a humán kultúra mögött állnak.

– A bölcsészeknek, a művészeknek és a zenészeknek egyrészt abban van felelősségük, hogy ébren tartsák azt az épített szellemi és írott kulturális örökséget, ami a miénk. A pedagógusok nélkül semmilyen fejlődés nem képzelhető el. Bárki bármilyen pályát válasszon az életben, azt megelőzően minimum 12 évig közoktatási intézményrendszerben tanul, és ennek a színvonala dönti el, hogy milyen szakemberré válik. Éppen ezért óriási szükség van arra, hogy képzett, motivált, elkötelezett pedagógusaink legyenek – fogalmazott Horváth Zita.

A fiatalokat dr. Kecskés Judit, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese is köszöntötte.

– Elkezdeni valami újat, frissdiplomásként kilépni a munka világába, vagy másoddiplomásként betölteni egy újabb szerepet épp olyan örömteli, mint amennyire félelmetes. De ne kételkedjenek magukban! Nem a megszerzett kreditek teszik önöket előadóművésszé, tanárrá, szociológussá, hanem az, ami egyetemünk lényege: a hagyomány és képesség az állandó megújulásra – biztatta a fiatalokat.

 

A végzős hallgatók nevében Godó Bettina mondott beszédet.

Az ünnepségen a diplomák mellett egyetemi kitüntetéseket, tiszteletbeli doktori okleveleket, habilitációs és PhD-okleveleket, valamint hallgatói kitüntetéseket is átadtak az egyetem vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában