közbiztonság

2019.06.21. 11:30

Nyolcszáz kamera fog vigyázni a miskolciakra

A megyeszékhelyen még idén elkészül a Városi Operatív Műveleti Központ, egymilliárdnál is többet költenek Miskolcon a város közbiztonságára.

Szaniszló Bálint

Idén már egymilliárdnál is többet költenek Miskolcon a város közbiztonságára (illusztráció)

Fotó: Bujdos Tibor

Az Okos város – Okos Miskolc projekt keretében intelligens térfelügyeleti kamerarendszer kiépítésébe kezdett az önkormányzat. A kamerák – összesen mintegy 800 helyen – állandó felügyeletet biztosítanak a város erre kijelölt területei felett. A közterületi kamerarendszer – a remények szerint – nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, illetve gyarapodjon a tetten ért és ezáltal szankcionált szabálysértések száma.

A miskolci önkormányzat még tavaly ősszel fogadta el azt a határozatot, amelyben – az előzetes egyeztetések után – meghatározták a kamerák helyét a város közterületein. A közgyűlés csütörtöki ülésén elhangzott, hogy jövő év végéig befejeződik a teljes kamerarendszer kiépítése. A megfigyelő operatív központjának építése pedig a hajrájához közeledik.

„A város közbiztonságában láthatóak az eredmények” – jelentette ki dr. Bogyay Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya a közgyűlés tegnapi ülésén, ahol a város bűnügyi helyzete, a közbiztonság állapota volt az egyik fő téma. – „Az évtized elején például Miskolcon egy év alatt 123 rablás történt, tavaly viszont már csak 24, idén eddig összesen 7. Mindez nem a véletlen műve.”

Eredményes felderítés

A város főrendőre szerint a visszatartó erő az azonnali kényszerintézkedés, a súlyos büntetés fenyegetése. „Tavaly minden rablás elkövetőjét sikerült elfognunk” – mondta. Hozzátette: „természetesen vannak még fertőzött területek, van még bőven munka, de tudunk tovább javítani az eredményeken.”

Együtt…

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója megismételte a sokat hangoztatott mondatot: az első és legfontosabb cél, hogy Miskolc legyen a legbiztonságosabb nagyváros az országban. „Jól haladunk a rendőrséggel együttműködve. Jelenleg 160 emberrel dolgozik a rendészet. Idén csak a rendészet 800 millió forinthoz közelítő költségvetéssel rendelkezik. Már épül az operatív műveleti központ, amely a térfigyelő kamerarendszerrel együtt még hatékonyabbá teszi a bűnmegelőzést…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában