Egészséges életmód

2019.06.02. 11:00

Miskolcon is GYERE projekt

Magyarországon majdnem minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott.

Hegyi Erika

A sok zene és tánc mellett az egészséges táplálkozással is megismerkedhettek a gyerekek

Fotó: Vajda János

Vidám gyermeknapi programok várták az óvodásokat is iskolásokat szombaton a Diósgyőr vár előtti téren. A sok zene és tánc mellett a gyerekek megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapvető szabályaival és meg is kóstolhatták a nem hizlaló, de vitaminban gazdag csemegéket. Nem véletlenül, hiszen ezt a napot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szervezte a Nestlé szponzorálásával, a GYERE – Gyermekek Egészsége Program keretében.

 

Amíg a színpadon az egyik iskoláscsoport adta elő táncát, Kubányi Jolánnal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Lapunknak elmondta: amikor a GYERE programot létrehozták, akkor egyértelmű volt, hogy egy nagyszabású és jól kidolgozott, 3 éves tematikát magába foglaló projektet szeretnének.

– Ami a felmérések eredményeit illeti, Magyarországon elszomorító a helyzet. Hiszen kiderült, hogy hazánkban majdnem minden negyedik gyerek valamilyen mértékben többletsúllyal rendelkezik. Szerencsen és Dunaharasztiban már lezajlott a program, Diósgyőrben tavaly kezdtük el. Ezek az adatok azért elszomorítóak, mert a túlsúly és elhízás problémaköre a háttérben, mindig mint rizikófaktor húzódik meg a különböző krónikus betegségek kialakulásában. A 6-12 éves gyerekeket vizsgálva kiderült, hogy Szerencsen 33 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott, Diósgyőrben pedig a 30 százalékuk. Célunk, hogy a harmadik év végére ezt az arányt lejjebb szorítsuk. A GYERE Program keretében több száz foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, ahol koruknak megfelelően kapnak ismereteket az egészséges táplálkozás alapjairól.

A spenótot nem

De mit tudnak az egészséges táplálkozásról a gyermeknap résztvevői? A 11 éves Beregi Anna Boglárka például azt, hogy pizzából nem szabad sokat enni.

– Helyette együnk inkább gyümölcsöket és főzelékeket. Csak ne spenótot, mert azt nem szeretem – fintorog. Hozzáteszi: kenyér helyett pedig jobb a kifli vagy a zsemle.

Édesanyja, Csáki Eszter azzal egészíti ki, hogy igyekszik a család étrendjébe mindennap zöldségeket és gyümölcsöket beiktatni. Lányával gyakran beszélget arról, hogy az édesség nem egészséges, ráadásul hizlal.

A salátákat kínáló sátornál találkozunk Bikki Alexanra Grétával. Megtudjuk, otthon is gyakran fogyaszt salátákat, tojás-, virsli- és kukoricasalátát.

– Az ízük miatt is szeretem ezeket, de azért is, mert tudom, hogy egészségesek – jegyzi meg Alexandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában