Miskolc

2019.06.30. 15:30

Miskolc megoldotta a vérvétel problémáját

Július 1-től a körzethez tartozó lakosoktól a vérvételt a háziorvosi rendelőkben végzik.

Több évtizede fennálló problémát sikerült megoldania Miskolcnak. Eddig a háziorvosi rendelőkben a vérvétel és a vérszállítás csak eseti módon, ad hoc szervezéssel történt, most – polgármesteri kezdeményezésre – megszervezték a heti egyszeri lakossági vérvételt és vérszállítást azokból a háziorvosi rendelőkből, ahonnan ezt egy korábbi felmérés alapján igényelték.

Miskolcon 89 felnőtt háziorvosi körzet működik 33 telephelyen, amelyből felmérés alapján 29 igényelte a vérszállítást. A fennmaradó 4 telephely a központi labor közelsége miatt mondott le a szolgáltatásról.

A körzethez tartozó lakosoktól a vérvételt a háziorvosi rendelőben végzik. Ezt követően július 1-jétől önkormányzati finanszírozásból a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet biztosítja háziorvosi körzetenként heti egy alkalommal a vérszállítást a központi laboratóriumba. Ezzel Miskolcon – országosan egyedülállóan – a háziorvosi rendelőkből egységesen és szervezetten szállítják el a páciensektől levett vért a megyei kórház központi laboratóriumába. A leleteket a háziorvosok az eMedWorkS-rendszeren vagy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerén keresztül online, a rendelőjükben elérhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában