áradás

2019.06.25. 10:00

Mint kilenc éve, úgy jött az ár

Folyóvá vadult a Vadász-­patak a vasárnap délutáni felhő­szakadás nyomán.

Szaniszló Bálint

A kórház és a vasútállomás környéke. A helyszínen szemlét tartott Füzesséri József polgármester és Lipták Attila dandártábornok

Fotó: Ádám János

Akikkel csak beszéltünk – még ha volt is benne némi túlzás –, majd’ mindenki a 2010-es nagy árvízhez hasonlította azt, amit vasárnap délután éltek át a Vadász-patak menti települések – közelebbről és felülről lefelé haladva –, Homrogd, Alsóvadász és Szikszó. A Vadász-patak vízgyűjtő területén rövid idő alatt mintegy 40 milliméter csapadék hullott le, aminek java része – engedve a fizikai törvényszerűségeknek – a mederben keresett utat.

 

A hömpölygő sáros-iszapos áradat zúgva indult el lefelé, és bizony a meder több helyen nem bírta tartani a támadást: Homrogdon és lejjebb Alsóvadászon az utcán, a kerítéseken át a kertekben és több helyen a házakban keresett utat magának. Az csak a szerencsének köszönhető, hogy emberéletben nem esett kár, de sok helyen az ár áldozata lett több háziállat: tyúkok, sertések.

Zsákoltak vakulásig

Amikor az áradás másnapján Alsóvadászon jártunk, a vasárnap délutáninál lényegesen békésebb képet mutatott a település, de az áradás nyomai mind ott maradtak a falu alacsonyabban vagy a patakmeder közelében fekvő területein. Megállás nélkül végezték hangos, de hasznos munkájukat a tűzoltószivattyúk, munkában voltak az ásók, lapátok. Az ingatlantulajdonosok a tűzoltók segítségével lapátolták az iszapot az udvarokból, rakták kupacba a homokzsákokat, a vasárnapi védekezés főszereplőit.

Fertőtlenítenek

„Én már 2010-ben, a nagy árvíz idején is itt voltam, és nem túlzás azt mondani, hogy vasárnap olyan volt, mint akkor – mondta Szemán János polgármester. – Mintha dézsából öntötték volna az esőt. Aztán jött az áradat, és mindent vitt, ami az útjába került. Kerítést, eszközöket. Én autóval álltam az ár közepén, és attól tartottam, hogy engem is elsodor a víz. A patak befolyt az udvarokba, a pincékbe, és olyan is volt, ahol a lakásokba is. A víz közben szennyvízzel is keveredett, így volt, akiket nem engedtünk visszamenni a lakóhelyére, nehogy fertőzés üsse föl a fejét. Késő éjszakáig védekeztünk, úgy 50-60 ember, akiknek köszönet jár ezért, három traktor volt szolgálatban, vitték a homokot, egy teherautó szállította a megtöltött zsákokat, ahová csak kellett. Ma folytatódott a munka, mert rendet kell tenni mindenütt a víz után, az egyik legfontosabb a fertőtlenítés. És közben fohászkodunk, hogy ne legyen még egy ekkora eső…”

Lejjebb, a folyóvá duzzadt patak mentén, Szikszón hétfőn délelőtt látszott igazán a baj. A lefelé áradó vizet a 2010-es árvíz után kialakított, megmagasított védművek képesek voltak kordában tartani egészen a vasúti hídig, amelynek magasságát már vasárnap este elérte a hömpölygő áradat.

Le is állt a vonatközlekedés, és a Miskolc–Hidasnémeti-vonalon vonatpótló buszok szállították az utasokat még hétfőn is. A nemzetközi vonat pedig kerülő úton – Szerencs és Abaújszántó érintésével – közlekedett.

Át a gáton is

A víz – természetes módon – utat keresett magának, és a híd közelében átszakította a Vadász-patak gátját, és ment, amerre látott. Hétfő délelőtt, ottjártunkkor a vasútállomás közelében lévő áteresznél erős sodrással folyt át a víz. A másik oldalon pedig lakóházak álltak „térdig vízben”. Az egyiknek a tornácán egy idősebb férfi – feltehetően a tulajdonos – ült egykedvűen bámulva az áradatot. Látott már ilyet korábban is…

Az alkalmi vízfolyás másik partján egy kupaktanácsot találtunk. Katasztrófavédelmi, vízügyi és helyi szakemberek – köztük Lipták Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgató és Füzesséri József, Szikszó polgármestere – beszélték meg a legsürgősebb tennivalókat.

„Öt házat vett körbe a víz – mondta el kérdésünkre a város első embere. – A patak gátja ezen a részen nem bírta a terhelést. A szakemberek segítségével azonnal hozzákezdtünk a kármentéshez, hogy megerősítsük a veszélyeztetett épületeket és – szükség esetén – biztonságba helyezzük a lakókat.” Füzesséri József elmondta, hogy minden lehetséges erőt bevetnek a vízkár ellen, és ebben nagyon jó partner a katasztrófavédelem, a szakhatóságok és – nem utolsósorban – a szikszói emberek, hivatalosak és civilek egyaránt.

„Már most megbeszéltük a katasztrófavédelmi igazgatóval, hogy amint levonul az ár, és sikeresen úrrá leszünk a helyzeten, átvizsgáljuk a Vadász-patak védrendszerét, és összehívunk egy olyan tanácskozást, amelyen megbeszéljük a helyzetet, és meghatározzuk a legfontosabb teendőket a gátak további megerősítése érdekében” – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában