Országos Mentőszolgálat

2019.06.15. 18:00

Mentők: ötödével nő a riasztás a kánikulában

Leginkább az ájulás veszélye fenyegeti az embereket a mostani nagy hőségben.

Tajthy Ákos

Jenei Szimonetta és Tekulics Aletta a párakapu alatt

Fotó: Kozma István

Csaknem húsz százalékkal több riasztást kap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egy, a mostanihoz hasonló harmadfokú hőségriasztás miatt, mint egy átlagos napon – ezt Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője mondta, aki egyébként a mentőszolgálat Facebook-oldalán videóüzenetben figyelmeztet arra, hogy mi mindent tehetnek a rosszullét elkerülése érdekében a hőségben.

Idősebbek veszélyben

– Sokan elájulnak ebben a nagy melegben. Ezeket a veszélyeket úgy kerülhetjük el, ha a legmelegebb órákban hűvös helyre húzódunk, védjük a fejünket, sok vizet vagy teát iszunk, kerüljük a cukros italokat és az alkoholt, kényelmes, laza ruhákat hordunk –sorolta a többi között abban a videóban, melyet eddig több mint tizenhétezren osztottak meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház sürgősségi osztályának (SBO) betegforgalma nem növekedett lényegesen a mostani kánikulában sem.

– Az viszont igaz, hogy, többen keresik fel az osztályunkat a nagy hőség okozta alacsony vérnyomás, szédülés, esetleges ájulásérzés miatt – tette hozzá Dr. Mikló László, az SBO adjunktusa.

A szakemberek szerint a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

Az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás vasárnap éjfélig van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában