Kert

2019.06.10. 12:30

Még ha fáj is a szívünk, ritkítsunk!

Ritkítanunk kell a szebb és nagyobb termésért, illetve hogy megóvjuk a fát a sérülésektől.

Horváth Imre

A gyümölcsök ritkítása az aktuális feladat ezekben a napokban. Sokan ódzkodnak attól, hogy egészséges gyümölcsöt szedjenek le a fáról, és ezzel csökkentsék a termések darabszámát, azonban több szempontból is előnyös lehet, ha rászánjuk magunkat és ritkítunk.

Óvjuk a fát

Az első és kézzelfoghatóbb eredménye a dolognak, hogy megóvjuk a fát a túlterheléstől. Sokan inkább az összes ágat vagy a komplett fát alátámasztják, karózzák, csak ne kelljen a termésből leszedni. Azonban még a legjobb karózás mellett is sokszor elkerülhetetlen, hogy ágak törjenek le vagy komolyan meghasadjon a fa, amely nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de akár az életét is veszélyeztetheti. De még ha nem is pusztul bele a fa egy meghasadásba vagy komolyabb ágletörésbe, az mindenképpen visszaveti a fejlődését, és a következő egy-két év terméskiesésével többet veszíthetünk, mint amennyit egy ritkítás alkalmával leszedtünk volna.

A második indok, ami a ritkítás mellett szól, az pedig a termés, a gyümölcs minősége: nem mindegy mekkora és mennyire egészséges, szép gyümölcsöt tudunk leszüretelni a fáról. Értelemszerűen, ha több a termés, akkor apróbb, kevésbé fejlett lesz, míg, ha kevesebb, akkor nagyobbra, szebbre nőhet. Egy körtefán termő száz körte összsúlya lehet, hogy kevesebb lesz, mint ha ritkítanánk, és hetvenet szüretelnénk róla…

Támasszuk, ha kell

A ritkítást az őszibarackkal kezdjük, majd az almát és a körtét válogassuk át. Óvatosan dolgozzunk, ne sértsük meg a fent hagyott gyümölcsöket. A gyümölcsritkítás mellett szóljon az a tény, hogy a túl sok gyümölcs kinevelésével annyira megterheljük a fát, hogy a következő évben alig hoz termést. A túl sok terméskezdeményt amúgy sem tudja kinevelni a fa. Az almatermésűeknél főleg a gyengébb alanyra oltott fákon ritkítsuk meg a termést, a képződő gyümölcsök egy részét lehetőleg még mogyoró nagyságban távolítsuk el, bár a túlterhelt fák maguktól is megszabadulnak a felesleges termésektől. Ha a ritkítás ellenére is meghajlanak az ágak a gyümölcs súlyától, támasszuk alá, mert még a gyenge légmozgástól is letörhetnek az ágak. A kajszi egyébként is hajlamos a hasadásra, viszont az alátámasztással megelőzhetjük, hogy az ágak letörjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában