Tokaj-Hegyalja

2019.06.25. 15:30

Már elindult a zöldszüret Hegyalján is

Akik jelentkeztek a zöldszüretre, legkésőbb július 10-ig kell leszüretelniük, és július 11-ig lejelenteniük.

Bánhegyi Gábor

Ilyen jelenlegi állapotában a szőlő

Forrás: ÉM

Fotó: Bánhegyi Gábor

Zöldszüreti támogatásra lehetett jelentkezni idén azoknak a szőlősgazdáknak, akik úgy érzik, nem tudják majd értékesíteni a szőlőtermésüket, illetve annak egy részét.

Elkezdődött a szüret

A zöldszüret lehetőségét az Agrárminisztérium hirdette meg, mert úgy ítélik meg, hatalmas borkészletek halmozódtak fel Európában, ezért idén EU-s forrásból lehetőséget adnak a gazdáknak arra, hogy kompenzációt adjanak a zöldszüret miatti terméskiesésre. Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, és a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak. A piac stabilizálása, illetve a kínálati nyomás enyhítése érdekében a tárca zöldszüreti támogatást ad a termelőknek. A támogatás összege hektáronként 300 ezer–1,1 millió forint lehet.

Szoros határidő

– A zöldszüretet a kérelmező a teljes intézkedésbe vont területen 2019. június 24. és július 10. között köteles kézi szüreteléssel elvégezni – hívja felé az érintett szőlősgazdák figyelmét Hajdu Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi részlegvezetője. A zöldszüret közben levágott fürtöket az intézkedés utólagos ellenőrzésének időpontjáig az ültetvényben kell hagyni. A rendelet értelmében a Magyar Államkincstár nem teljesít kifizetést annak, aki az elvégzett zöldszüretet legkésőbb július 11-ig nem jelenti be a Kincstár, valamint az illetékes hegybíró részére.

A bejelentett zöldszüret után valamennyi területet le fognak ellenőrizni, és csak utána jöhet majd a kifizetés, ami legkésőbb november közepéig meg fog történni. A kompenzáció kiszámítása úgy történik, hogy megnézik az adott területre vonatkozó 2017-es és 2018-as referenciahozamot, és annak alapján állapítják meg a támogatást, amely legfeljebb a kieső termésmennyiség 50 százaléka lehet.

Amint azt dr. Molnár Pétertől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől korábban megtudtuk, a Tokaji Borvidéken több mint ezer betétlapot adtak ki, amelynek értelmében 569 hektáron mintegy 63 ezer mázsányi szőlőmennyiséget fognak zöldszüret formájában betakarítani. Ez az ezer betétlap nem ezer gazdát takar, hiszen akinek több parcellája is van, több helyen is igényelhetett zöldszüreti támogatást. Az sem biztos, hogy valamennyi bejelentett területen elvégzik majd a zöldszüretet, hiszen ha a gazda meggondolja magát, hagyhatja a szőlőt a tőkén, de a támogatást csak az igazolt zöldszüret után lehet majd felvenni, hiszen a zöldszüret nem kényszer, csak egy lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában