Egészség

2019.06.28. 19:00

Idősen is igyunk sok vizet!

A hőség legkomolyabb egészségügyi veszélyeire hívta fel a figyelmet dr. Felszeghi Sára.

Detzky Anna

Figyeljünk rá, hogy legalább napi két liter vizet fogyasszunk el naponta

Fotó: Dreamstime

Többnyire pozitívan gondolunk a nyárra, arra, hogy meleg és napsütés van. Ugyanakkor számos olyan kockázata és veszélye is lehet a nyári melegnek, amivel egészségünket károsíthatjuk. A legkomolyabb veszélyekről és védekezési módokról dr. Felszeghi Sára háziorvos, egyetemi docens beszélt Egészséges nyár című előadásában a Tudomány és Technika Házában, az Idősek Tanácsa: Egészségkosár című sorozatának részeként. (További tanácsokat még 12. oldalunkon is olvashat – a szerk.)

„Az aktivitásunk 30–35 év fölött olyannyira lecsökken, hogy legszívesebben fel sem kelnénk az ágyból. Szervezetünknek nincs szüksége annyi energiára, ha megemelkedik a testhőmérsékletünk és az ételt sem kívánjuk annyira. Ezt a lelassult állapotot úgy tudjuk elkerülni, ha valamilyen módon csökkentjük testünk melegét. Az izzadással a szervezet párologtat és hőt von el, de ezt a folyamatot langyos vízben történő zuhanyzással és hűsítő italokkal is segíthetjük” – magyarázta a szakember.

Kevésbé szomjasak az idősek

Ami a folyadékfogyasztást illeti, nem mindegy, hogy mit iszunk és mennyit.

„A legegészségesebb a szénsavmentes, sima víz, illetve a gyógyteák, amelyek melegen elősegítik az izzadást, de ugyanez vonatkozik a meleg levesekre is. A friss zöldség- és gyümölcslevek is egészségesek. A cukrozott ivólevek és a tömény alkohol azonban egyáltalán nem, mert értágító hatású. Ha söröz­ni támad kedvünk, akkor a frissen csapolt, helyi söröket válasszuk, mert az importált italba rengeteg tartósítószert tesznek, a sörhabot pedig egy nehézfémmel, kobalttal stabilizálják. A mennyiséget tekintve naponta 2 liter tiszta víz az egészséges, de a legmelegebb napokon 3 liter is ajánlott. A kor előrehaladtával jellemző, hogy csökken a szomjúságérzet, ezért tudatosan emlékeztessük magunkat az ivásra! A vérnyomás stabilitását mindig a szervezetünkben keringő folyadék adja meg, viszont ennek csökkenésével leesik a nátrium- és káliumszintünk” – hívta fel a figyelmet az orvos.

Anyajegyekhez 50-es faktor

A rendszeres testmozgást nyáron se hagyjuk el!

„Futni, kerékpározni, kocogni azonban csak a korai vagy késő esti órákban menjünk! Úszni, különösen fedett uszodába bármelyik napszakban elmehetünk. Nyugdíjasok számára ma már több kedvezményes lehetőség elérhető. Ha mégis szabadtérre kívánkozunk, akkor lehetőleg ne a 11 és 15 óra közötti időszakot válasszuk, mert ekkor lehet a legkönnyebben hőgutát kapni. Úszás előtt mindenképpen kenjük be magunkat mindenhol, ahol kilógunk a fürdőruhából, hogy elkerüljük a káros ultraibolya sugarakat. Akinek anyajegyei vannak, azok 50-es faktor fölötti krémet használjanak. Úszás előtt zuhanyozzunk le, mert a hirtelen váltás megterheli a szívet. A legjobb stresszoldó a jóga, amit otthonunkban is bármikor végezhetünk” – sorolta az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában