osztálytalálkozó

2019.06.15. 19:30

Büszkék rá, hogy a Kiliánba jártak

Évente találkozik az összetartó évfolyam, amely 66 éve, már a Diósgyőri Gimnáziumban érettségizett.

Detzky Anna

Hatvanhat éve érettségiztek a Kiliánban

Még a Hunfalvy János Gimnáziumban kezdett összevonva az az évfolyam, amely máig tartja a kapcsolatot és néhány hete 66 éves, kötetlen találkozót tartottak. Diákéveik nagy részét már a felújított és nevet változtatott Kilián György Gimnáziumban töltötték, majd bár ugyanabban az intézményben, de az újra átnevezett Diósgyőri Gimnáziumban végeztek.

– A 30 éves érettségi találkozónkon döntöttük el, hogy ezentúl minden évben összejövünk. Ötévente az iskolában, egyébként pedig a diósgyőri vár lábánál, egy étteremben tartjuk ezeket az alkalmakat – osztotta meg Tóth Béláné Edit, az egyik szervező. – Körülbelül még huszonöten élnek közülünk, ebből idén tizenhatan gyűltünk össze, hét hölgy és kilenc úr, plusz Péter Barnabás gimnáziumi igazgató és fiatal helyettese. Néhányan távolabbról is eljöttek: Budapestről hárman, de Szolnokról, Tokajból, Tiszaújvárosból és Tiszalúcról is. Az Amerikában élő iskolatárunk pedig telefonon üdvözölt mindenkit.

Törődnek egymással

Szívesen emlékeznek vissza fiatalságukra a gimnáziumi közösség tagjai.

– Amikor kezdtünk, akkor még csak oroszt tanítottak. Harmadikban vezették be a latint is és osztották föl a közel százfős társaságot két reál és egy humán osztályra. Később is összetartók maradtunk, ezért máig évfolyamszintű találkozókat szervezünk. Többen orvosok, mások mérnökemberek lettek, és ketten katonai pályát választottak. Hozzánk járt például Vissy Károly meteorológus és Baska József festő- és szobrászművész, aki két éve hunyt el. Az iskolának erős szellemisége volt, mert sok olyan tanár tanított minket, akik egyházi iskolákból, például Sárospatakról jöttek el Miskolcra. Nyíltan nem lehetett Istenről beszélni akkoriban, de olyan szeretettel álltak hozzánk, hogy mégis éreztették velünk. Ezt adjuk tovább máig egymásnak – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában