Miskolc

2019.06.22. 20:00

Az oviba is őt hívják, nem a bohócot

Hogyan lehet megszerettetni a gyerekekkel a fizikát, a kémiát? Látványos kísérletekkel, lelkes magyarázattal.

Hegyi Erika

Tepliczky István

Fotó: Ádám János

Tepliczky István, a Herman Ottó Gimnázium természettudományos laborjának vezetője is elnyerte idén az Ericsson-díjat, mégpedig a fizika tantárgy népszerűsítéséért. Mint fogalmazott, óriási megtiszteltetés ez számára. A díj nem volt előzmények nélküli, mert az iskola vezetése már tavaly és tavaly­előtt is felterjesztette, most pedig sikerült elnyernie. Igaz, már nyugdíjba vonult, de a munkát nem hagyta abba. A Herman-gimnázium laborjában heti három alkalommal tart látványos kísérleteket, de tanít az edelényi Szent János görögkatolikus gimnáziumban is.

– Kevés a fizika–kémia szakos tanár, úgyhogy szükség van a nyugdíjasokra – jegyzi meg, hozzátéve: a következő tanévben is szívesen folytatná a tanítást.

És hogy hogyan kezdődött a természettudományok iránti vonzalom? Mint kiderült, szerelemmel.

Amit a legjobban szeret

– A szüleim humán beállítottságúak voltak, de soha nem korlátoztak abban, ami érdekelt. Sátoraljaújhelyen jártam általános iskolába. Egy fiatal és csinos kémiatanárnőnk volt, akibe minden fiú szerelmes lett, így én is. Később aztán kiderült, hogy igazából abba voltam szerelmes, amit tanított, azaz a kémiába. Versenyekre jártam, megyei második lettem, és vegyész szerettem volna lenni. A szüleim azonban szerették volna, ha a középiskolát Sátoraljaújhelyen végzem el. És mivel a városban nem volt kémiatagozatos osztály, csak fizika, a szüleim azt mondták, hogy a fizika majdnem olyan, mint a kémia, ezért oda írattak be. Így jött a kémia mellé a fizika. Két év után Miskolcra költöztünk, ahol a Kilián György Gimnáziumba kerültem, szintén fizikatagozatra. Akkor már biztos voltam benne, hogy tanár leszek. Debrecenbe, a Kossuth Lajos Tudományegyetemre jelentkeztem, és elvégeztem a fizika–kémia tanári szakot. Így visszatekintve a tanári pályámra, azt mondhatom, hogy azon kevés emberek közé tartozom, akik egész életükben azzal foglalkozhattak, amit a legjobban szeretnek – meséli a kitüntetett pedagógus.

Máshová is hívták

A kémiai és fizikai kísérleteket mindig is nagyon kedvelte, és az óráin gyakran alkalmazta. Hosszú ideig tanított a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskolában, 9 évig igazgatóhelyettes volt. Ebben az időben kicsit szomorkodott is, hogy kevés óraszámban taníthatja kedvenc tantárgyait. Aztán egyszer rátalált egy CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) által hirdetett tanári továbbképzésre.

– Ott találkoztam dr. Horváth Dezső részecskefizikussal, aki olyan lelkesedéssel és odaadóan beszélt arról, amihez ő ért és amit szeret, hogy ráébredtem, valami ilyesmit kellene nekem is csinálnom. És mihez értek? A kísérletekhez. Először csak a Bláthyban tartottam bemutatókat a diákoknak, majd a nyílt napokon is. Híre ment a látványos kísérleteimnek, úgyhogy kezdtek más iskolákba is hívni. Ez vitt aztán a Herman-gimnázium laborjába, így találkozott az én érdeklődésem az ő igényükkel. Itt nemcsak a hermanosok, hanem a város más iskoláinak diákjai is ellátogatnak fizika- és kémia­órákra Nagyváradra is eljutottam már többször, ott az egyik fizikaversenyen tartottam bemutatót – sorolja István.

Kérdezzük, mit érez a legnagyobb szakmai sikerének. Kedves történet jut az eszébe.

– Egyik kollégám gyermeke a Bársony János úti Óvodába járt. A kolléga javasolta, hogy gyermeknapra menjünk át az oviba bemutatót tartani. Ezt meg is tettük. Utána a vezető óvónő azt mondta nagy lelkesen: „eddig mindig bohócot hívtam gyermeknapra, de ezentúl önt fogom, mert a gyerekek tátott szájjal figyelték a kísérleteket”. Számomra ez volt a legnagyobb elismerés – nevet a pedagógus.


Sokszínű munkásság

A méltatás szerint Tepliczky István szakmájának szeretetére utal, hogy kisebb településekre is kiköltöztetett kísérleti eszközöket, hogy a fizika törvényeit megismertesse a tanulókkal. 2015-ben A fizika mindenkié program keretében megszervezte a miskolci Fizika Napját, amelynek kapcsán a négy miskolci laborral (Avasi, Földes, Lévay és Herman), a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetével és a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola tanáraival és diákjaival délutántól az éjszakába nyúló kísérleti bemutatót rendezett a Szinva teraszon. Aktív résztvevője volt a Kutatók Éjszakája programjainak. 2016-ban részt vett a Science on Stage magyarországi rendezvényén. Az idén nyáron diákok és tanárok számára szervez tanulmányutat a CERN-be. E-learning tananyagokat, videókat készít, hasznos szakmai információkat tartalmazó saját honlapot működtet, rendszeresen kísérleti bemutatókat tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában