Szúnyogriadó

2019.06.12. 08:00

Az irtáshoz ennyi még nem elég?

Több a szúnyog és jobban is csíp, mint korábban.

Pap Gyula

Többszörösére növekedett a szúnyognépesség mérete és aktivitása, ami ugyancsak kellemetlenné tette a hosszú hétvégét Tiszaújvárostól Sárospatakig, de Tokajnál és Miskolcon sem volt jobb a helyzet. Ezt jelezték olvasóink és ez volt kollégáink személyes tapasztalata is. Mikor akarják gyéríteni vagy irtani megyénkben a kellemetlen vérszívókat?

A szúnyogirtás jelenlegi hátterét korábbról kezdte magyarázni az illetékes: 2013-ban addig nem látott árhullám vonult le a Dunán, és ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. Az állam akkor úgy döntött, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is a katasztrófavédelem feladatai közé utalja – tudtuk meg Mukics Dániel tű. őrnagytól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. Az országos szúnyoggyérítési program idén április 30-án indult – mondta el a szóvivő.

Mérik a csípésszámot

Kérdésünkre, hogy a megyénkben mikor várható már a szúnyoggyérítés, a szóvivő elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a megye az alacsony fertőzöttségű kategóriába tartozik, de a bejelentések és mért adatok alapján akár a következő napokban változhat a helyzet. A gyérítési limit az ötven csípés/fő/óra, ezt jelenleg nem éri el a megyében tapasztalt érték. Ahol az országban jelenleg a beavatkozás folyik, például a Szigetközben, ott kétszáz csípés/fő/óra a mért érték – hangsúlyozta.

A szúnyogok elleni védekezés stratégiája a megelőzésen alapul – tájékoztatott a miskolci önkormányzat. Áprilisban és májusban, a hónap elején már szükség volt a földi védekezésre, a biológiai szúnyoglárvairtásra. A védekezés során olyan környezetbarát készítmény kerül a tenyészőhelyek vizébe, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élőlényekre és a környezetre ártalmatlan. A májusra jellemző csapadékos időjárás kedvezett a csípőszúnyoglárvák fejlődésének, ezért harmadszor is elvégezték a biológiai szúnyog­irtást Miskolcon. A légi irtás az országos program során esedékes több önkormányzat területén.

Háromféle módszerrel

Az előírások szerint a szúnyoggyérítést háromféle technológiával végzik. A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kémiai szúnyoggyérítés során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi vagy légi úton. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. Az irtószert az esti órákban juttatják ki járműről vagy repülőről. Az irtószer a méhekre veszélyes lehet, ezért gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani.

Ha sokalljuk a környezetünkben a szúnyogot, a mielőbbi megszüntetés iránti kérelmünkkel a helyi önkormányzatot, katasztrófavédelmi irodát kell megkeresni – tudatta az illetékes.


Hogyan előzhetjük meg?

Az ÁNTSZ praktikus tanácsokkal szolgál a szúnyoginvázió mérséklésére.

Szüntessük meg az otthonunkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot fordítsuk úgy, hogy abban esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok ivóvizét ne csak újratöltsük, hanem cseréljük friss vízre. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson. A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát úgy terítsük le, hogy ne tudjon megállni rajta a víz. A kerti tóban lévő apró halak legtöbbje elfogyasztja a szúnyoglárvát és a rendszeresen kezelt, tisztított vizű medencében sem maradnak életben a lárvák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában