tudatos városépítés

2019.06.21. 14:00

A negatív előítéletek lebontásán dolgoznak

Újságírókkal ismertették meg Miskolc okos és zöld arcát.

Tajthy Ákos

A sajtóbeszélgetésen

Fotó: Bujdos Tibor

Sajtóbeszélgetésen mutatta meg hazai és külföldi újságíróknak Miskolc okos és zöld arcát dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere szerdán. A beszélgetés moderátora, Müller Péter Sziámi úgy fogalmazott, Miskolccal kapcsolatban még mindig sok a közhelyes, negatív előítélet.

„A tudatos város­építés áthatja a települést, és a regionális szerepét is megerősíti.” dr. Kriza Ákos

– Miskolc előnyére változott, és elhatároztam: segítek a városvezetésnek, hogy lebontsák a sztereotípiákat. Ezt a célt szolgálta a Borangoláskor első ízben megszervezett úgynevezett study tour és a mai, második ilyen alkalom is – mondta.

 

A borsodi megyeszékhely elmúlt években elért eredményeit felsorolva Müller Péter Sziámi hangsúlyozta, Miskolc a magyar városok közül egyedüliként a megújuló energiák felhasználásában messze az európai átlag előtt jár; és a Green City mozgalom első hazai mintavárosa.

Kettős cél

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere az operafesztivált méltatta, mint mondta, a programsorozat az egyetemes zenei kultúra szolgálatába állva egyfajta megtartó­erőt adott Miskolcnak és az egész térségnek.

– Az operafesztiválnak közel húsz éve kettős célja van: egyrészt igyekszik eljuttatni az operát mint műfajt minél több emberhez, másrészt pedig hogy a műfaj kedveltségét, népszerűségét a 21. században is növelje – hangsúlyozta.

A városvezető hozzátette, a fesztivál szlogenjéhez hűen – A zene várost épít! – hozzá­járul Miskolc épüléséhez, fejlődéséhez is, melyben már hosszú évek óta nagy szerepet kap az a törekvés, hogy a város egy igazán zöld és okos településsé váljon.

Tudatos építkezés

– Ez egy tudatos városépítést jelent, mely áthatja az egész települést, és a regionális szerepét is megerősíti. Ennek három alapelve a fenntarthatóság, a hálózatos gondolkodás és az információhoz való hozzáférés – jelentette ki dr. Kriza Ákos.

A program további részében Vécsi György energetikáért és Prion Gábor Smart fejlesztésekért felelős polgármesteri biztosok ismertették a város elmúlt években végre­hajtott fejlesztéseit.

Az esemény vendége volt Guia Farinelli Mascagni, a Parasztbecsület szerzőjének, Pietro Mascagninak az unokája is. Ő a pénteken a Kálvária-dombon bemutatandó idei Ezrek operáját ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában