Telkibánya

2019.06.28. 10:30

A fák között érzi jól magát

Már gyermekkorában is az erdőt járta, felnőttként pedig munkahelye lett az erdő.

Hegyi Erika

Fajger István

Fotó: Bujdos Tibor

Rangos országos elismerést vehetett át a napokban Fajger István erdésztechnikus, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető erdésze. A Decrett József Emlékérmet az Országos Erdészeti Egyesület adományozta számára több évtizedes, magas szintű szakmai munkájáért.

Már az édesapja is

A kitüntetett erdésszel Telkibányán találkoztunk, ahol megtudtuk, mindig is fával szeretett volna foglalkozni.

– Az édesapám az erdőn dolgozott, így már gyerekkorom óta kötődtem a fához, az erdőhöz. Pályaválasztáskor először arra gondoltam, hogy asztalos leszek, hiszen az menő szakmának számított akkoriban, de kiderült, hogy Mátrafüreden erdészeti szakmunkásképző iskola indul. Átpártoltam hát oda, és három év alatt megszereztem az erdőművelő, fakitermelő szakmunkás végzettséget. Levelező tagozaton végeztem el az erdésztechnikusit, és még abban az évben kineveztek a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdészének – mesél a kezdetekről István.

Munkájával kapcsolatban megtudjuk, hogy az erdőgazdálkodás minden területén dolgozott. Tartozott hozzá magpergető, ahol fenyőmagokat pergettek. Részt vett a csemetetermelésben, több csemetekertet is vezetett, majd jött az erdők ültetése, pótlása, ápolása és a fakitermelés. Ez az utolsó fázis tulajdonképpen a sokrétű és áldozatos munka gyümölcse, fogalmazott.

Kérdeztük tőle, miért szereti a munkáját. Véleménye szerint más magyarázat nincs erre, csak az, hogy kisgyerekkora óta járja az erdőt, sőt amikor már nagyobb általános iskolás volt, nyári gyakorlaton is részt vett osztálytársaival a Gönc melletti erdőkben, mivel ott laktak.

Gallyazásban első

István mondhatni, szakmájának mestere. Már a középiskolai évek alatt sikereket ért el a szakmai tanulmányi versenyeken, majd fakitermelő-versenyeken bizonyította rátermettségét. Épp hogy végzett az iskolában, máris bekerült a fakitermelő-verseny országos döntőjébe, sőt később a nemzetközi favágócsapatnak is a tagja lett. Szakértelmét mi sem bizonyítja jobban, hogy a gallyazás versenyszámban első helyezést ért el.

– A versenyen motorfűrésszel dolgoztunk. Az első teendő a szerelés volt. Itt nagyon oda kellett figyelni, mert ha azt elkapkodta az ember, akkor rosszul beállított szerszámmal kellett végig dolgoznia. A versenyfeladatok egyike volt a fakidöntés. Meghatározott irányba, egy négyszer négycentis kis karóra kellett dönteni a fát. Nekem jó párszor sikerült, ami maximális pontot ért. Ezután jött a gallyazás, majd egy közelítőgépre kellett felakasztani a törzset és kivonszolni a rakodóba. Ez mind időre és pontokra ment. A verseny további részében precíziós darabolásban és kétirányú darabolásban is megmérettünk – idézi fel a versenyek emlékeit István.

Kedvence a luc

Elárulta, a lucfenyő a kedvenc fája, mert amellett, hogy mindig zöld, még a téli, komor tájban is jókedvre deríti az embert, és már csemetekorától hasznot hoz. Kezdetben karácsonyfaként költözhet be az emberek otthonába, később pedig a jó minőségű fáját lehet értékesíteni.

– Sajnos, egyre jobban le kell róla mondanunk, mert nem bírja az aszályos éveket – teszi hozzá az erdész.


Elismerés a legjobbaknak

Azt már Hulják Péter, a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság igazgatója mondta el lapunknak, hogy az Országos Erdészeti Egyesület több mint 150 éves múltra tekint vissza. Jelenleg mintegy 3500 taggal 36 helyi csoportban működik e nagy múltú szakmai szervezet. Az egyesület nevéhez kötődik a sokak által ismert Év Fája mozgalom és az Erdei Vándortábor program is. A 2006-ban alapított Decrett József Emlékérmet évente 2-3 középfokú végzettségű erdész kaphatja meg. Az egyesület idei vándorgyűlése Tolna megyében volt, itt adták át az elismeréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában