Miskolc

2019.06.05. 17:30

A borsónak jót tett az időjárás

Vannak olyan gyümölcsök, amiknek az egekig szökött az ára, és több szezonáru betakarítási ideje is kitolódik.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Az év eleji időjárás száműzött minden olyan toposzt a köztudatból, amit eddig a tavaszról vagy az átlagos nyárkezdetről gondoltunk. A gazdák joggal érezhették úgy, hogy a 2019-re jutó összes száraz nap az áprilisba sűrűsödött, míg a májusi eső elállásáért a hónap vége felé már sokan aranyat is szívesen adtak volna. Van, aki a klímaváltozás számlájára írta a jelenséget, mások úgy vélik, csak különösen szeszélyes évünk van időjárás szempontjából, ám az biztos, hogy mindez nyomot hagyott a gazdaságokban és a piaci árak alakulásában egyaránt.

Elhúzódik az érés

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint főleg a szamóca és a cseresznye sínylette meg a tréfás kedvű meteorológiát. Elmondása szerint hazánkban jelenleg körülbelül 800 hektáron ültettek szamócát, aminek a szűk felét teszi ki szabadföldi termesztés, ennek pedig 20–40 százaléka a megy várhatóan tönkre. Más szóval idén az össztermést tekintve 10–20 százalékos terméskieséssel lehet számolni. Az egyetlen szerencsés körülmény, hogy jobban elhúzódik az érés, mint tavaly, így hosszabb ideig lehet majd szamócát találni a gyümölcspultokon. A tavaszvégi gyümölcsszezon másik nagy vesztese a cseresznye. Bár még nincs kifejezett szezonja, júniusra már megjelennek a korai érésű fajták. Míg egy átlagos évben 15-17 ezer tonna cseresznyével számolnak a gazdák, addig idén ez a szám 10-11 ezer tonnára esik vélhetően vissza. Ledó Ferenc szerint ennek oka, hogy a heves esőzések miatt a gyümölcsfákat nem tudták kellő mértékben beporozni a rovarok, nem volt virág. Májusban végig hűvös, fényszegény volt az idő, így gyenge volt a terméskötődés is, ami miatt sok, még zöldborsóméretű cseresznye hullott le a fákról. A többi gyümölcsnél elsősorban a baj megelőzésén van a hangsúly. Fokozottan figyelni kell a gombásodásra és a különböző fertőzésekre. Ha ez sikerül, minőségi árura számíthatunk a piacokon, ha nem, akkor ez az év valószínűleg nem vonul be a gazdák aranykönyvébe.

Megújul a kínálat

A szakember szerint a zöldségtermesztés terén alapvetően két csoportba lehet osztani a növényeket. A zöldborsónak például kifejezetten kedvezett az időjárás, rekord­közeli termésre számíthatunk. A káposzta- és salátafélék is jól bírták az esőzést, előreláthatóan nem lesz velük sok probléma. A palántázott növényeket viszont megviselte a változékony időjárás. Ennek köszönhetően június végéig tolódik a dinnyeszezon kezdete. Csúszik a hidegfóliás paprika, paradicsom és uborka is. Ledó Ferenc szerint a krumpli, a hagyma és a sárgarépa ára várhatóan esni fog, mert eddig a tavalyi vetés került a ládákba, ám lassan megújul a kínálat, piacra kerülnek a szabadföldi zöldségek. A szakember kitért az alma árára is, ami a fogyasztók számára jelenleg kedvezően alacsony, hiszen ebben az esetben is a megfelelően tárolt, tavalyi gyümölcsöket árulják. Az idei alma-, kajszi-, szilva- és körtetermés várhatóan átlagnak megfelelően alakul majd. A hangsúly ebben az esetben is a különböző baktériumos és gombás megbetegedések megelőzésére kerül. Ha ezeket sikerül megoldani a gazdáknak, minőségi áru kerülhet a mérlegekre.

 

A Búza téri piac árusai is hasonlóan látják a helyzetet. „Szegedtől Budapestig mindenhol azzal találkozik az ember, hogy gombás a szamóca és hasad a cseresznye” – mesélte lapunknak Tann Attila, akitől megtudhattuk, hogy a fóliás krumplival ellentétben a szabadföldi nem olyan szép, jön fel a héja, ezért nem is tudják olyan áron adni. A dinnye külföldi, magyarról még nem is hallani. A zöldségek ára, bár általában véve stagnál, drágább, mint tavaly.

Jót tett az eső

„A szép és jó árut meg kell fizetni, de összességében igaz, hogy egy adag zöldségleves elkészítése idén többe kerül, mint az előző évben. Az árak alakulását nagyban befolyásolja a munkaerőhiány is. Nincs elég napszámos, és ez meg is látszik az árakon” – véli az árus, aki szerint éjszakai esőre és sok napsütésre lenne szükség ahhoz, hogy a továbbiakban minden kedvezően alakuljon.

Vannak a piacon olyan standok is, amik forgalmának kifejezetten jót tett az esőzés. A gombaárusoknál szebbnél szebb laskák és tinóruk sorakoznak. Bár van köztük termesztett gomba, aminek a növekedését nem befolyásolja az időjárás, de sok árus szerint kiváló az idei év a szabadföldi gombászat szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában