Mezőkövesd

2019.05.29. 07:30

Vice-világbajnok bajusz

Csak a hétszeres győztes örökös világbajnok előzte meg Kiss Mátyást, a mezőkövesdi fafaragót.

Tóth Balázs

Három érmet nyertek a magyarok az antwerpeni Szakáll és Bajusz Világbajnokságon. Az eseményen öt magyar vett rész, a jászberényi Járomi Zsolt, aki ismét aranyérmes lett magyar bajusz kategóriában, a mezőkövesdi Kiss Mátyás, aki természetes bajusz kategóriában lett második, s miskolci Sólyom Ferenc, illetve Bajkai István, valamint Vona Tibor. Utóbbi teljes szakáll kifent bajusszal kategóriában lett bronzérmes.

Az első nemzetközi

A mezőkövesdi Kiss Mátyás mindössze másfél ponttal kapott kevesebbet a kategóriát uraló, hétszeres világbajnok német Wolfgang Schneidernél. A második helye így vice-világbajnoki címet ért az örökös bajnok mögött. A fafaragó népi iparművésznek ez volt az első nemzetközi versenye, tavaly itthon aratott siker, Kunsági Bajuszkirálynak választották.

– A világbajnokságra bárki jelentkezhet. Míg egy hazai versenyen 4–6 kategória szokott lenni, itt még nők is indulhattak. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy van bajszuk, hanem ragasztottak. Húsznál több kategóriában lehetett indulni, 5-600 versenyző érkezett 26 országból. Jól érezte magát mindenki, a versenyzők nagyon szimpatizálnak egymással – számolt be a hangulatról Kiss Mátyás, majd hozzátette: a matyó ruhának nagy sikere volt Belgiumban is, sokan fényképezkedtek vele.

A verseny menetéről elmondta, a természetes bajuszokkal kezdtek, így ő hamar sorra került. A zsűri minden tagja megmustrálta az arcszőrzetet, két körben is, majd ezután hirdettek eredményt. Meglepődött a helyezésén, hiszen először volt a világbajnokságon, és igen népes volt a kategóriája.

Szakáll és Bajusz Világbajnokság

– Voltak olyan szakállak, hogy az már művészetnek számít, különböző módon fonják, tekerik őket. Az extrém alkotásokat a hétköznapokon nem hordják, csak versenyre készülnek el. A mi műfajunk a természetes, illetve a magyar bajusz, utóbbiról tudni érdemes, hogy bárhol is van verseny, mindig szerepel a kategória. Óriási múltja van itthon is a bajusz- és a szakállviselésének, de a bajuszt mindig elkülönítették, a két csúcsát kiemelték. Itthon nem volt jellemző a spanyol, portugál divat – mondta Kiss Mátyás.

Szerinte a bajusznak és a szakállnak most lesz divatja a világban és itthon is. Az első világháborúig hozzátartozott a magyar emberekhez is a nagy bajusz, de a gázálarc megtörte a divatot. A Magyar Bajusz Társaság azt hirdeti, nyugodtan eresszenek szakállat a férfiak, hiszen bajusz alól édes a csók.

Saját bajuszáról elárulta, nincs vele sok gondja, a lényeg, hogy kevés vas érje. Néha kell igazgatni, de van már bajuszpedrője is, ha bekeni a bajuszt, jól is áll, lehet közlekedni. Két év múlva Új-Zélandon lesz a világverseny, már oda is meghívták. A közeljövő is tartogat versenyeket, a Jászsági Bajuszmustrán is indul, s szokott lenni verseny Harsányban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában