Osztálykirándulás

2019.05.22. 08:00

Van, ahol buszjegyre sincs pénz

Némely iskolában az osztálykirándulás csak vágyálom, máshol a háromnapos kiruccanás sem ritka.

Hegyi Erika

Osztálykiránduláson a baktakéki általános iskolások

Forrás: Németh Andrásné fotója

Óriási különbségek tapasztalhatók a különböző iskolák kirándulási lehetőségei között. A jómódú szülők gyermekei minden évben utazhatnak, akár külföldre is, a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek kirándulásához viszont támogatót kell keresni. Sőt, akad olyan intézmény, ahol finanszírozási gondok miatt nem szerveznek osztálykirándulást.

Az Avasi Gimnáziumban általában az érettségi szünet utolsó napján mennek el az osztályok kirándulni, ez tanítás nélküli munkanapnak számít, mondta el lapunknak Gyulainé Szendi Éva, a gimnázium igazgatója.

„Ezek általában egynaposak, de van olyan osztály, amelyik háromnaposat szervez. Nálunk az a szokás, hogy a 9. osztályosok úgynevezett erdei iskolai napon vesznek részt a Bükkben. Különböző állomásokon haladnak végig, és természettudományos témákkal foglalkoznak. A 7. és 8. osztályosok Miskolccal ismerkednek várostörténeti kirándulások alkalmával. A felsőbb osztályok messzebbre kirándulnak, a gimnáziumi évek alatt pedig egyszer hosszabb utat is bevállalnak. Korábban gyakran látogattak el az osztályok a Dunántúlra, de ma már általában Budapest a legtávolabbi célpont, kedvelt városok Debrecen és Nyíregyháza, van, hogy Szlovákia vagy Erdély. Az úti cél attól is függ, hogy a szülők mit tudnak anyagilag vállalni, hiszen a fenntartó nem támogatja az osztálykirándulásokat” – tette hozzá az igazgató. Jelezte: ha a szülők esetleg sokallnak egy utat, akkor az osztályfőnök változtat a terven.

A gimnázium egyébként szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy a testvériskolai kapcsolatok lehetővé teszik a diákok külföldi utazását, és egyéb lehetőségek is adódnak, ha a szülő anyagi segítséget tud nyújtani.

Néhány száz forint

A kis települések kis iskolái azonban nemigen számíthatnak a szülők anyagi támogatására. A Baktakéki Körzeti Általános Iskola igazgatójától, Németh Andrásnétól megtudtuk, nekik a fenntartó, azaz a szerencsi tankerület segít a kirándulások megszervezésében. Tavaly buszt biztosított, az idén pedig anyagi hozzájárulást. Így a gyerekek tavaly el tudtak jutni Debrecenbe és Nyíregyházára, de Miskolc is kedvelt úti cél: Tapolca, Lillafüred és az állatkert. Ezenkívül segítenek a pályázati pénzek, melyekből táborokat szerveznek a diákoknak. Az idén pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kereste meg az iskolát, hogy lehetőséget biztosítson a gyerekeknek elutazni a mezőgazdasági expóra.

„Több ezer forintos utazásokat nem tudnak a szülők finanszírozni, de például a belépők 200–300 forintos díját vállalják” – tette hozzá az igazgató.

Egy-egy busznyi gyerek

A miskolci székhelyű Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola diákjainak azonban nincs lehetőségük klasszikus osztálykirándulásra, amikor minden évben minden osztály elutazhat valahová. A pályázati pénzek azonban segítik olykor egy-egy busznyi gyerek kirándulását, mondta el lapunknak Molnárné Kertész Ildikó intézményvezető.

„A sportoló gyerekek is szerencsések, hiszen edzőtáborokban vehetnek részt, a zenész gyerekek pedig zenei táborban vannak épp ezekben a napokban is. Nagy siker minden évben az úgynevezett tagozatváltó tábor, amikor a 4. osztályosok utaznak el az osztályfőnökükkel és a leendő osztályfőnökükkel. Ez kiváló alkalom az ismerkedésre, a felső tagozatra való felkészülésre. Olykor olyan lehetőség is adódik, hogy egy busznyi gyereket elvihetünk a fővárosi cirkuszba és az állatkertbe. Szervezhetnénk osztálykirándulást Miskolcon, de a szülőknek a buszjegy megvásárlása is gondot okoz” – tette hozzá az intézményvezető.

Négy nap Balaton

Egy édesanyát is megkérdeztünk, akinek az egyik miskolci gimnáziumba jár a gyermeke. Mint mondta, a kirándulások finanszírozása nem egyszerű, főleg, amikor még mind a két gyerek középiskolás volt. Most a kisebbik gyerek az osztályával 4 napra utazik a Balatonhoz.

„A gyerekeknek hatalmas élmény a kirándulás, és bizonyára a közösségépítés szempontjából is fontos, de jó lenne, ha ez valóban tanulmányi kirándulás lenne, és nemcsak szórakozás. Amikor én voltam középiskolás, a négy év alatt az ország négy különböző térségébe látogattunk el, ahol megismerkedtünk a legfontosabb történelmi, művészeti és természeti nevezetességekkel” – fogalmazott az édesanya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában