Miskolc Város Bora

2019.05.10. 15:36

Új borokat választ magának Miskolc

Ismét megmérkőznek a legjobb borok a város elismeréséért.

Tajthy Ákos

Zsűrizik az alpolgármester

Fotó: Bujdos Tibor

A megújult Bortanya adott otthon csütörtökön annak a borversenynek, melyen kiválasztották, mely borok viselhetik a Miskolc Város Bora címet a következő két évben.

 

Burgony Péter, a Miskolczi Borbarátok Társaságának elnökségi tagja lapunknak elmondta, idén három borvidék – Eger, Bükk és Tokaj –, húsz borász közel negyvenféle borával nevezett a megmérettetésre.

Kiváló borok

– A beérkezett mintákat a borok fajtájától függően (édes, desszert-, fehér- és vörös-) három bizottság vizsgálja, majd a legjobbak közül egy csúcs­zsűri fogja kiválasztani azt, hogy kategóriánként mely nedűk viselhetik a Miskolc bora címet. Az eredményhirdetés Miskolc város napján, május 11-én lesz – mondta.

Az elnökségi tag kiemelte, a Miskolczi Borbarátok Társaságának öröm, hogy minden évben több és több borász jelentkezik a versenyre.

– Miskolc és környéke régen nagyon komoly bortermelő vidék volt, talán az egyik legnagyobb az országban. Miskolc emellett jelentős borkereskedő város is volt, bizonyíték erre az a nyolcszáz pince, ami még ma is megtalálható az Avason. Ezt a kultúrát szeretnénk feléleszteni, a fő célunk pedig az, hogy a miskolciak és a Borangolásra látogatók újból egyre több borvidék minél több borát tudják majd megkóstolni itt, az Avason – tette hozzá Burgony Péter.

Ébredező borospincék

Hasonlóan vélekedett Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere is, aki maga is zsűrizett az egyik bizottságban.

– Öröm számomra, hogy egyre többen fedezik fel újra a történelmi Avast, szinte ötven-száz méterenként látni megújult pincéket. Az itt elindult és rövidesen még látványosabb szakaszába lépő fejlesztéssel épp ezt a folyamatot szeretnénk gyorsítani. Célunk, hogy újra élettel teljen meg ez a városrész – mondta az alpolgármester, aki hozzátette: egészen biztos benne, hogy a következő két évben is kiváló borokat adhatnak majd át a város vendégeinek Miskolc Város Boraként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában