Aszfaltcsere a Kiss Ernő utcán

2019.05.28. 18:30

Teljes felújításon esik át a déli tehermentesítő

Az új aszfalt mellett a víznyelő-nyílások áthelyezése is szerepel a beruházásban.

Senkit nem kell meggyőzni arról, aki autóval – vagy busszal – közlekedik a Kiss Ernő utcán, hogy az útszakaszra ráfér a felújítás, hiszen a kátyúzással történő toldozás-foldozás, a megsüllyedések, a csattogó csatornafedelek néha akkorákat ráznak a járműveken, hogy nem tudjuk a nyelvünket, vagy a futóművet féltsük-e jobban. Főleg annak fényében van ez így, hogy az útszakasz nagy részén 60 kilométeres megengedett sebesség van.

Az iskolai szünetben

A megyeszékhely egyik, ha nem a legnagyobb forgalmat lebonyolító útszakasza a Kiss Ernő utca, vagyis a déli tehermentesítő, amely északi párjához hasonlóan arra hivatottan épült, hogy a fő útvonalról, a kelet-nyugati tengelyről átvegye némiképp a forgalmat, tehermentesítse azt. Ez különösen nagy szerepet kapott a Kiss Ernő utca kapcsán a villamospálya felújítás után, hiszen az jelentősen lassította a Győri kapu forgalmát.

Ennek megfelelően nem állunk messze a valóságtól, ha most a déli tehermentesítő felújítása kapcsán is leírjuk azt, amit tavaly a József Attila aszfaltcseréje kapcsán is írtunk: az előttünk álló hónapok felérnek majd egy gyökérkezeléssel, fájni fog, könnyeket csal majd az arcunkra, de, ha elkészül boldogok leszünk tőle. A miskolci városháza közleménye szerint május 29-én kezdik meg a Kiss Ernő utca teljes felújítását. A 2 kilométeres útszakasz új aszfaltréteget kap, valamint az úttesten lévő 103 víznyelő-nyílás közül 97-et kihelyeznek a szegélykövekhez.

A Kiss Ernő út felújítása két fő munkaszakaszból áll. Az első indul el május 29-én: ekkor szakaszos sávlezárás mellett megkezdik a külső sávban az úttesten lévő vízelvezető-nyílások áthelyezését. Sávlezárásra egyszerre és egy irányban mintegy 150 méterenként kell számítani a belvárosból kivezető oldalon Diósgyőr irányában, a reggeli forgalmi csúcsidőszak után.

A második szakasz jelenti az útfelújítás jelentősebb részét. Éppen ezért ezt már az iskolai nyári szünetre időzítve kezdik meg, várhatóan június 14-e után, amikor 25-30%-kal kisebb a forgalom. A munkavégzésnek ebben az időszakában irányonként egy-egy forgalmi sáv lesz majd járható, ugyanis egyet-egyet mindkét irányból lezárnak. Ekkor kezdik a meglévő aszfalt felmarását, az aknafedelek szintbe helyezését és az új szegélykövek lerakását. Végül két kilométer hosszban terítenek új aszfaltot. A felújítás idején az önkormányzat időszakosan sárga villogóra állíttatja a közlekedési jelzőlámpákat a tehermentesítőn, de szükség esetén rendőri irányítást is kérnek. Bármennyire is igyekeznek elkerülni a nagyobb fennakadást, a már korábban jelzett tavalyi, Józsaf Attila utcai felújítás is bizonyította, ez lehetetlen egy ekkora forgalmat lebonyolító útszakasz esetén. A közlekedők számára a legegyszerűbb probléma elkerülés, ha másfelé közlekednek. No igen, de pontosan merre érdemes?

Javasolt kerülőutak

Az önkormányzat a forgalomszámlálási adatok alapján modellezte a Kiss Ernő út felújításával járó helyzetet. A számítások alapján a máskor is szokásos forgalmi helyzeteken felül nem várható jelentősebb torlódás.

Ugyanakkor kerülő útvonalat ajánlanak azoknak, akik a város déli része vagy a belváros felé indulnak reggel. A legkisebb áteresztőképességű szakaszt az Újgyőri főtér környezete jelenti, így az egyik javasolt kerülőút, amellyel Diósgyőr felől az Újgyőri főteret ki lehet kerülni: Fürdő utca – Alsó Szinva utca– Vasgyári út, majd visszatérés a Kiss Ernő utcára, vagy tovább a Vargahegy felé.

Másik javaslat a Győri kapu útirány. Ennek előnye, hogy a belváros felé nem kell visszatérni a Kiss Ernő utcára, hanem a Szent István utca irányában, illetve balra nagyívben az északi tehermentesítő felé lehet haladni. Ezt az útirányt használva visszafelé, Diósgyőr irányában sem kell érinteni a munkaterületet.

Nagyobb kerülővel ugyan, de a Lórántffy utca – Muhi utca – Gózon Lajos utca – Csermőkei út – Ruzsinszőlő dűlő – Hideg sor útvonalon is megközelíthető a belváros, illetve a Csermőkein továbbhaladva a város déli területei. Mivel ugyancsak sokan használják – akár kerülőútként is – a Hidegsort, így annak felújításához az önkormányzat kérésének megfelelően csak a Kiss Ernő utca befejezése után kezd hozzá a kivitelező, biztosítva az összes lehetséges kerülőútvonalat a közlekedők számára. A javasolt kerülőutakat KRESZ táblák jelzik majd.

A Kiss Ernő út felújítási munkálatainak idején a Győri kapuban várható nagyobb forgalom tehermentesítésére június 15-től az MVK Zrt. az Andrássy utca–Testvériség utca kereszteződéstől az 1-es és 54-es járatait mindkét irányban a villamospályán közlekedteti, a buszok a villamosok megállóhelyein állnak meg – ezzel segítve a gépjárműforgalom viszonylag gyorsabb és egyenletesebb haladását. A város egyeztetett a hulladékszállítást végző céggel is, így ürítési napokon a forgalmi csúcsidőszak után szállítják el a szemetet a kerülőútként javasolt utcákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában