Miskolc

2019.05.30. 16:30

Társadalmi konfliktusok és innovációk

Megyénkbeli települések problémáira keresi a megoldást egy nemzetközi kutatás.

Detzky Anna

Kettős tükörben: társadalmi konfliktusokról és társadalmi innovációkról címmel tartottak angol nyelvű konferenciát a MAB Székházban, a Miskolci Egyetem, Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének és a Miskolci Akadémiai Bizottság Szociológiai Munkabizottságának közös szervezésében.

– A rendezvényen 14 elő­adás hangzott el a két témakörről, magyar és külföldi előadóktól, amelyek kis átdolgozás után ősszel egy közös kiadványban fognak megjelenni – tudtuk meg dr. Szabó-Tóth Kinga, az ME-BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjétől. – Egy nemzetközi kutatás alapozta meg a konferenciát a szervező intézetek és szlovák, illetve lengyel akadémiai és egyetemi partnerek közreműködésével. Nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, beleértve Miskolcot is végeztünk kérdőíves és interjúmódszerrel terepmunkát, hogy a társadalmi konfliktusok okát keressük krízisintervenciós jelleggel.

Együttélési, iskolai gondok

Az intézetvezetőt a konfliktusokról és ezek kutathatóságáról kérdeztük.

– Jellemző, hogy a konfliktusos szituációkkal kapcsolatban nehéz az embereket szóra bírni, de azt kijelenthetjük, hogy a legtipikusabb problémák lokális szinten a szomszédsági bonyodalmak. Az utóbbi években az iskolai feszültségek is felerősödtek, amelyek különösen a gyerekek egymás közötti internetes abuzálásában nyilvánulnak meg. A harmadik típusú összekülönbözések pedig rendszerint az őslakosok és az újonnan betelepülők között alakulnak ki. A kutatás másik nagy témája a társadalmi innovációk, amely már a megoldásokat keresi a fenti gondokra. Ezzel kapcsolatban 25 abaúji települést vizsgáltunk. Az együttműködés során kitapasztaljuk a közösségfejlesztés, konfliktuskezelés és innováció gerjesztés lehetséges formáit – osztotta meg a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában