Múcsony

2019.05.31. 15:00

Nyolcszáz éves Múcsony

Júniustól egészen decemberig ünnepel a jubiláló település.

Tajthy Ákos

Fennállásának nyolcszázadik évfordulóját ünnepli ebben az évben Múcsony. Az észak-borsodi községet írásos nyelvemlékben először 1219-ben említik, akkor még „Mulchony” néven, erre emlékeznek a helyiek.

– Június másodikán egy családi nappal és futóversennyel kezdünk. Ez egy szemléletformáló program lesz, szeretnénk ugyanis a helyiek figyelmét felhívni az egészségtudatosság és az egészségmegőrzés fontosságára – mondta el lapunknak Viszlai Viktor, Múcsony polgármestere.

A központi évfordulós programok viszont csak két hónappal később, augusztusban lesznek. Egészen pontosan augusztus 3. és 6. között.

„Harmadikán, vagyis szombaton az elszármazottak találkozójával kezdjük a többnapos rendezvényt. Ezután olyan kiállításokat, bemutatókat szervezünk, melyek mind-mind a település történelméhez kapcsolódnak. Ilyen lesz például az ekkor megnyíló fényképkiállítás is.”

Negyedikén, vasárnap a könnyűzenéé lesz a főszerep, ekkor Vastag Csaba ad majd nagy koncertet a nyolc évszázados községben. A program egyébként a kazincbarcikai Kolorfesztivál részeként valósul meg, a nagy sikerű programhoz ugyanis idén Múcsony is csatlakozik.

Koncert, találkozó, falunap

Augusztus ötödikén, hétfőn Múcsony francia, lengyel és román testvértelepüléseinek delegációi érkeznek a faluba, ahol egy uniós pályázat keretén belül mutatják majd be egymásnak értékeiket.

„Hatodikán, kedden lenne végül a tulajdonképpeni falu­nap. Ekkor a templomtéren ünnepi szentmisén emlékezünk majd a település leégésére és újjáépítésére, ezután pedig a képviselő-testület által alapított elismeréseket adjuk majd át, melyekre idén a helyiek jelölhetnek arra érdemes személyeket.”

Az évfordulós ünnepséget december 8-án a közös karácsonyi ünnepség zárja majd.

Mucsony vagy Múcsony?

Ha már évforduló, arra is kíváncsiak voltunk, honnan a kettősség, hogy bár a helyiek Mucsonyként emlegetik a települést, a hivatalos iratokban azonban Múcsonyként szerepel a nevük. Melyik a helyes? – tettük fel a kérdést Viszlai Viktornak.

– Az attól függ, hogy helyesen vagy szabályosan szeretnénk leírni a falu nevét – mondja szinte rutinból a polgármester. Látszik: nem először kérdezik ezt tőle.

Helyesen egyébként Múcsony, szabályosan viszont Mucsony. Hosszú évekig rövid u-val említették mindenhol a községet, azonban az 1940-es évektől egy-egy anyakönyvvezető Múcsonyként írta le a település nevét. Ezután évtizedekig a hivatali személytől függött az írásmód. 1968-ban, amikor a helységnévtárba felvették a település nevét, éppen a Múcsonyt használták, így ezt az alakot ismerik el helyesnek.

„Kezdeményeztük a módosítást, de csak nyelvhelyességi okokból nyúlnak hozzá a helységnévtárhoz. Arra van lehetőségünk, hogy az intézményeink nevében, címerben a Mucsony formát használjuk, de hivatalos helyeken maradt a hosszú alak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában