Miskolc Város Napja

2019.05.12. 12:30

Nem véletlenül fontos miskolci helyszínek

Melyek azok a kihagyhatatlan miskolci helyek és események, amelyeket mindenképpen látniuk kell az embereknek – az idelátogatóknak is. Ismert embereket kértünk: ajánljanak.

Darázs Richárd

Fotó: Bujdos Tibor

Az első részben Fandl Ferenc színművész és Kupcsik Sarolta lokálpatrióta, idegenvezető mondta el erről a véleményét. Íme a második rész.

Rengeteg emléket idéz

Jenei László író, a Műút folyóirat Osvát-díjas szerkesztője:

Jenei László

– Szakmai elfogultság, hogy Varga Éva József Attila-szobrát majd’ mindegyik vendégemnek megmutatom, s onnan már közel van a Lilla­füredi Pisztrángtelep. Vagy az avasi gótikus református templomtól a pincesorokon szoktunk felsétálni a kilátóig. Személyes elfogultság okán, mivel ott nőttem fel, a Kossuth utca–Weidlich udvar–Déryné utca környékén bóklászom szívesen — rengeteg emléket idéz, várostörténeti szempontból is.

Több figyelmet érdemelnének

Darázs Richárd kulturális antropológus, a helyi értékeket feltérképező és megörökítő programok ismert szervezője:

Darázs Richárd
Fotó: Bujdos Tibor

– A turisztikailag felkapott helyszíneink indokoltan azok, tehát nagyon ajánlom Tapolcát a barlangfürdővel, a csónakázótóval és a parkkal, a diósgyőri várat, a Palotaszállót a függőkerttel és a Hámori-tóval. De ajánlanám ezen a környéken a Peleházat is és a kohászati múzeumot, illetve a Fazola-kohót Újmassán. Az ipari turizmus kedvelőinek mindenképp meg kellene nézni a vasgyárat, a vasgyári kolóniát és a perecesi bányatelepet, még akkor is, ha nincsenek jó állapotban… A Factory Aréna is idetartozik, és egy jó példa az ipari csarnokok új funkciókkal való belakására. Amit szintén nagyon fontos lenne megmutatni (és fejleszteni): az avasi pincesorok, az Avasi kilátó és az Avas-tető, az avasi templom és a harangtorony, a Széchenyi utca és környékének épületegyüttese, a színház mellett külön kiemelve a Weid­lich-palotát, a Hitelintézeti palotát, a Rákóczi-házat vagy az Erzsébet teret. Tele van a belváros templomokkal, ezek is több figyelmet érdemelnének…

Főutca, tablókkal

Mező István karikaturista, a Miskolci Illés Klub szervezője:

Mező István

– A következők megtekintését ajánlanám: a sétálóutca a Szinvaparktól (valaha Ady-híd) a Városház térig. Nekem ez több mint ötven éve varázslatos, különösen most, hogy kint van a sok érettségiző tablója. Mindenképpen ajánlanám a diósgyőri várat, amit nagyon szépen felújítottak, és Lillafüredet a Palotaszállóval, vízeséssel és a József Attila-szoborral. A programok közül (és most hadd legyek kicsit önző) a Miskolci Illés Klub havi rendezvényét ajánlanám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában