Sárospatak

2019.05.08. 16:00

Kemence és filagória épül

Új funkciókkal bővül a sárospataki református egyházközség lelkészi hivatalának udvara.

Bódisz Attila

Dolgoznak az önkéntesek

Fotó: Bódisz Attila

Az épületet, valamint a kemencét szakemberek építik fel, ám az előkészítő munkálatok elvégzésére, leginkább az alapok kiásására közösségi munkát hirdettek a presbitérium és a gyülekezet tagjai között.

Jól illeszkedik

Két évvel ezelőtt jelent meg egy különleges könyv, Cum Grano Salis, vagyis magyarul Egy csipetnyi sóval címmel. A két kiadást is megért kötetért kapott adományokból biztosítja az egyházközség az építkezéshez szükséges anyagi forrásokat. Dr. Fodorné dr. Nagy Sarolta szerkesztő, lelkipásztor, egyetemi tanár elmondta: a könyvben Lorántffy Zsuzsanna, valamint I. Rákóczi György korabeli ételek és édességek receptjeit gyűjtötték egybe Márki Bertalan mesterszakács és Kövér Zsolt cukrászmester segítségével, akik mindketten a presbitérium tagjai.

Dr. Mátyás Péter főgondnok, valamint dr. Fodor Ferenc lelkipásztor a helyszínen elmondták: a filagória és a kemence jól illeszkedik majd a hitéleti és közösségi programokhoz. Az egyházközség ugyanis számos kisebb közösséggel rendelkezik, de gyakran látogatnak el hozzájuk testvérgyülekezeteik tagjai is.

Kövér Zsolt cukrászmester, szervező azt közölte, hogy nagyobb csoportok kiszolgálására is alkalmas lesz a kemence és a filagória, ráadásul a könyvben leírt ételek többségét is el lehet majd készíteni benne. A közösségi munkáról szólva kifejtette: a könyvért sok adomány folyt be, de közben kiderült, hogy nem teljesen fedez minden munkafázist az összegyűlt pénzösszeg, ezért úgy gondolták, amit tudnak, saját kezükkel végeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában