Időjárás

2019.05.25. 08:53

Jó 350 kilométeren védekezünk

A Bodrogon az elsőfokú készültségi szint közeli vízállásokra lehet számítani.

Pap Gyula

Fotó: Kozma István

A csütörtöki hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék nyomán Miskolcon több helyen csak nehezen tudták átereszteni a csatornák a lezúduló vízmennyiséget így számos kisebb-nagyobb – néhol 40–60 centiméter mély – vízfolyam gyűlt fel.

Az Avason volt, ahol a le­zúduló víztömeg kimosta a kockakövek közötti kavicsot. A katasztrófavédelemnek a Repülőtéri úti felüljárónál kellett beavatkoznia. „Ott az eltömődött csatorna miatt állt meg a forgalom. Az eldugult csatornaszemet a tűzoltók tisztították ki” – tájékoztatott Dojcsák Dávid szóvivő.

Készültségi fokozatban

Az országban csaknem 350 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ebből több mint 272 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú a készültség. Másodfokú árvízvédelmi készültség több mint 75 kilométeren van érvényben a Túr folyón.

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős (35–70 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr–Szamos–Kraszna vízrendszeren. A hét végén és hétfőn leginkább a helyi hatások dominálnak majd, az északi vízgyűjtőkön szórványosan várható zápor, zivatar, lokálisan akár nagyobb mennyiségű esővel. A mostani előrejelzések szerint hétfő délutántól kezdődően, de főképp kedden és szerdán újabb nagy területre kiterjedő, jelentős csapadékra van kilátás. Ezek az esők leginkább Kelet-Szlovákiát és Kárpátalját érinthetik majd, területi átlagban is jelentős, összességében 30–50 mm csapadékkal. A lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin.

A Tisza Tivadartól Kisköréig tartó szakaszán a másodfokú készültségi szintet megközelítő, illetve meghaladó, a Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. Amennyiben a jövő héten jelzett jelentős csapadék lehullik, úgy a Felső-Tisza és a Bodrog, valamint a Sajó-Hernád vízrendszerben újabb árhullámok alakulhatnak ki.

A Bodrog esetében ez további számottevő áradáshoz vezethet, míg utóbbi két vízfolyáson most már készültségi szintet elérő árhullámok is kialakulhatnak.

 

Összességében elmondható, hogy ezek az újabb árhullámok a Bodrogon és a Közép-Tiszán 8–10 nappal tovább tarthatják fenn a nagyvízi állapotot, és főképp a Bodrog beömlése alatti szakaszon II. fokot számottevően meghaladó vízállások kialakulásához vezethetnek.

A hétvégén csak helyenként várható eső, jellemzően meleg, napsütéses idő várható 20–25 fokos maximumokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A gyomoknak is kedvez

A kedvező vízellátottság és az egyre melegebb idő gyors növekedést indít meg valamennyi növényi kultúránál. Az őszi és tavaszi vetések fejlődése egyaránt felgyorsult, előbbiek közül az árpa már virágzik, és a búza is hamarosan virágozni kezd, míg a káposztarepcére a becőképződés a jellemző. A tavaszi kalászosok is szárba szökkentek már.

A kukorica és a napraforgó igényelné most leginkább a meleget, a hűvösebb dunántúli tájakon fejletlenebbek, míg az Alföldön 3–5, illetve 4–6 levelesek már az állományok. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedvez, a melegedés hatására az Alföldön már jellemző ezek gyors elszaporodása. Fokozott figyelmet kell fordítani most a növényvédelemre – hívja fel a figyelmet az agrometeorológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában