Levegőminőség a Sajó-völgyben

2019.05.21. 07:30

Fórum a levegőről: szmoghelyzeten innen és túl

A Sajó-völgy levegőtisztaság-védelmi tervéhez várnak javaslatokat, észrevételeket.

Szaniszló Bálint

A fűtés az egyik legnagyobb légszennyező

Forrás: ÉM

A Sajó-völgy jelenlegi levegőtisztaság-védelmi intézkedési terve nem felelt meg a követelményeknek, ezt bizonyítja az elmúlt években a téli időszakokban tapasztalt súlyos légszennyezés.

Indokoltnak tartották

A Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély idén januárban a környezetvédelmi hatósághoz fordult, kérve a levegőtisztaság-védelmi intézkedési terve soron kívüli felülvizsgálatát. A civil szervezetek észrevételeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolc Járási Hivatala mint környezetvédelmi hatóság indokoltnak tartotta, ezért arról adott tájékoztatást, hogy 2019. első felében megkezdi a „Sajó völgye kijelölt zóna” levegőminőségének javítására készült 2016-os intézkedési program felülvizsgálatát. Az ezzel kapcsolatos észrevételeket május 31-ig lehet benyújtani.

Közlekedés, tüzelés

„Ha zavarta az idei szmogos időszak, ha lennének észrevételei és javaslatai, tisztelettel várjuk május 21-én, kedden 17 órára fórumunkra” – ezzel a felhívással várja a Zöld Kapcsolat Egyesület (Miskolc, Kossuth utca 13. 1 emelet) a téma iránt érdeklődőket. Van miről beszélni: az ipar, a közlekedés, a háztartási tüzelés, a lignitbányászat és -tüzelés, szociálistüzelőanyag-támogatás szabályozása számos ponton módosításra ad okot. Ezt a térség egészségügyi adatai is alátámasztják. A fórumon ismertetik a jelenlegi dokumentumot, összegyűjtik a javaslatokat és május 31-ig eljuttatjuk a környezetvédelmi hatósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában