Időjárás

2019.05.13. 10:21

Elsőfokú riasztás az erős szél miatt

Reggel még csak négy járásban, mostanra az egész megyében él a riasztás – ahogy az ország jó részén is.

Elsőfokú citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyében, figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is. Az elsőfokú riasztás jelenleg kilenc megyére érvényes, míg az ország nyugati részén öt megyében már a másodfokú, narancssárga riasztást is kiadták, itt a 90 kilométer/órát is elérheti a szél sebessége. Közben az ország déli részén két megyére felhőszakadás, háromra eső miatt is kiadták az elsőfokú riasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dunántúlon és északkeleten, Észak-Alföldön több helyen viharos (60-85 km/h) északnyugati szél várható. Kiemelten ma délután, este a nyugat-dunántúli tájakon és a Bakony, Balaton térségében 90 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak. Jelentősebb mérséklődés kedd késő délutántól valószínű, kedd késő este már csak az Alpokalján lehet viharos a szél.

Hétfő délután, este zivatar főként a Dél-Alföldön alakulhat ki, de a Dunához közeli területeken és a keleti határvidéken sem kizárt villámtevékenység. Kedden már csak a keleti határ mentén pattanhat ki egy-egy gyengébb zivatar. Jellemző kísérőjelenségként az átmeneti viharos lökések és a rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék emelhető ki. Az időszak során a Dél-Dunántúlon eshet területi átlagban is 20 mm feletti eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában