Időjárás

2019.05.25. 20:03

Elképesztő felhőképződmények – szupercella Miskolc felett

Hirtelen csapott le a vihar és az eső az elmúlt két napban Miskolcra és környékére, miközben az égen elképesztő képződmények voltak megfigyelhetőek.

Horváth Imre

Szupercella Miskolc felett pénteken este

Fotó: Kozma István

Pénteken délután, este különösen hirtelen csapott le a vihar a városra, a felhők nagyon érdekes színekben és formákban sűrűsödtek össze, és a szél is meglepően erős volt a közelében, noha máshol nem. Fotósunknak sikerült lencsevégre kapnia a furcsa égi képződményt, amint kialakul, összesűrűsödik, majd megnyúlik, és amely minden valószínűség szerint egy szupercella lehetett.

De mi is az a szupercella?

A köpönyeg.hu a következőképpen fogalmazza meg: „A nyári viharok kialakulása sok esetben viharláncokkal jár. Ez azt jelenti, hogy a cumulonimbus, vagyis a viharfelhők láncokat alkotva érkezik. Ezek a képződmények üllő alakúak, vagyis az alsó részük oszlopszerű, míg a tetejük kiszélesedik, és nagyjából 10-12 000 méteres magasságban helyezkedik el. Különleges esetekben ez a magasság akár 18 000 méter is lehet.

 

Az ilyen láncokban jöhetnek létre az úgynevezett fejlett zivatarfelhők, vagyis a szupercellák. Különlegességük, hogy hosszú életűek, nagyon nagy kiterjedésűek, és a tengelyük körül forognak. Veszélyessége abban rejlik, hogy a belsejében jóval nagyobb a légáramlás, mint az egyszerű viharfelhőben, nem ritkán orkán erejű széllel is számolni kell. A szupercellából rövid idő alatt akár 20-30 mm eső is hullhat, áradásszerű vízmennyiséggel feltöltve a településeket. A szupercellából sokszor jég is aláhullik, amelynek darabjai akár a 2 cm-es nagyságot is elérheti. A képződményben az elektromos aktivitás is nagy, rengeteg villámlással jár”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában