Állatvilág

2019.05.29. 13:00

Azért dagaszt, mert érzi, hogy szeretik…

De vajon mi az oka a macskák különös viselkedésének?

A macskáknál gyakran megfigyelhető, hogy egy puha felületre – például egy takaróra, a fotel szélére vagy akár gazdájuk ölében annak lábára – feküdve, mellső lábukat az adott anyagnak nyomva, körmüket enyhén kiengedve dagasztó mozdulatokat végeznek.

Pozitív töltet

A dagasztás egy pozitív kölyökkori élmény felelevenítésére szolgál. A kiscicák gyakran végeznek hasonló gyúró mozdulatokat, miközben anyjuk szoptatja őket. Az elégedettség érzését is gyakran így fejezik ki a macskák.

A macskák a jóga nagymesterei: a dagasztás egyfajta lazító mozdulatként is szolgál náluk, mellyel feloldják az alvás után bennük maradt csomókat, becsípődéseket. De a fészekrakást is imitálhatja a gyúró mozdulat. A vadmacskáknak a természetben puha, kényelmes vackot kellett kialakítaniuk maguknak, hogy legyen hol aludniuk, vagy tudjanak hol életet adni utódaiknak.

A dagasztás továbbá a macskák területének megjelölésére is szolgál. A mancsuk puha, alsó részén található illatmirigyekből az adott puha felületre engedett feromonok segítségével jelzik fajtársaik számára, hogy a szóban forgó terület (beleértve téged, a gazdájukat is) őhozzájuk tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában