Miskolctapolca

2019.05.30. 14:00

A patakban lapuló kavicsokat formázza az új tapolcai fürdő

Megtisztelőnek tartja a munkát a miskolctapolcai új fürdő osztrák tervezője.

Szaniszló Bálint

Néhány héttel ezelőtt helyezték el a miskolctapolcai új fürdőkomplexum alakövét, és az építőmunka is javában tart. Mint kiderült, a strand terveit nemzetközi tervező konzorcium készítette, amelynek élén az osztrák Wolfgang Vanek áll.

Magas minőséget és igazi tervező szakembereket kerestek Miskolcon.” Wolfgang Vanek

Az 1967-es születésű építész a Bécsi Iparművészeti Egyetemen Wilhelm Holz­bauer professzor mester szakosztályának diákja volt. 1994-ben szerzett mesterdiplomát, ugyanebben az évben tervezői szakmunkáiért Bécs város kitüntetését vehette át. Egyetemi tanulmányai és gyakorlati ideje alatt a nemzetközi hírnevű Wilhelm Holzbauer, Paolo Piva, Fritz Brandstätter és Dimitris Manikas tervezőkkel dolgozott együtt. A kilencvenes évek végén a Bécsi Iparművészeti Egyetem oktatási biztosa is volt. 2001 óta alapítója és társtulajdonosa a Holzbauer & Partner GmbH. tervező és mérnöki irodának Bécsben.

Minőséget kerestek

Wolfgang Vanek nagyon megtisztelőnek nevezte, hogy a miskolctapolcai fürdőkomplexum tervezését vezethette.

A bécsi tervezőirodában harmincan dolgoznak. Számos európai fürdő, irodaház, hotel, középület és lakóház nemzetközileg elismert tervezője a Wolfgang Vanek által vezetett csapat. „Az utóbbi időben az idegenforgalom, turizmus területére specializálódtunk – fogalmazott a tervező. Elmondása szerint négy évvel ezelőtt keresték meg Miskolcról azzal a kérdéssel, hogy érdekelné-e egy együttműködés a fürdőprojekt tervezésében. „A felkérést az elején még nem vettük komolyan – mondta a tervező. – De aztán vettük a fáradságot és autóba ültünk, eljöttünk Miskolcra és teljesen megváltozott a véleményünk. Hosszas beszélgetést folytattunk dr. Kriza Ákos polgármesterrel, és az lett a határozott véleményünk, hogy a miskolci városvezetés teljességgel komolyan veszi az elképzeléseket, amelyhez olyan tervezőt keres, amely magas színvonalon képes megvalósítani a projektet. Minőséget, igazi szakembereket kerestek Miskolcon…”

Wolfgang Vanek úgy véli, hogy nagyon jó koncepciót sikerült kialakítani a fürdőkomplexum számára. Elmondása szerint a tervezéskor a területi adottságokra helyezték a fő hangsúlyt, fontos szempont volt, hogy a komplexum minden elemében illeszkedjen a környezetbe. Az új épületek szerves kapcsolatban állnak majd a tapolcai strandkomplexum már meglévő részeivel és a barlangfürdővel.

A koncepció

„Az új épületek formáinak kialakításakor figyelembe vettük a már meglévőkhöz való kapcsolódást. Amikor alaposan körülnéztünk a területen, a tervezendő épületek formájának kialakítása mindig a patakban lévő kavicsok formáját vizionálta számunkra. Ezért vettük alapul az ellipszis formát minden esetben – fogalmazott a tervező. – Tisztában voltunk azzal is, hogy olyan fürdőkomplexumot hozunk létre, amely a későbbiekben meghatározó szerepet tölt be Miskolc gazdasági életében, pontosabban annak itteni jelentős ágazatában, az idegenforgalomban. Ugyanakkor nagyon fontos szerepe van a városban élők szabadidős tevékenységében. Természetesen, mire idáig jutunk el, nagyon sok munkára van még szükség…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában