Miskolc

2019.05.29. 11:00

A megértés buktatói a családi párbeszédben

„Végre megint értjük egymást! Társkapcsolati kommunikáció” címmel tartott előadást a sajátosan közvetlen és őszinte előadásmódjáról ismert Pál Ferenc katolikus atya és mentálhigiénés tanácsadó hétfő este, a Földes Ferenc Gimnáziumban a Szülőakadémia sorozatban.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A családon belüli konfliktuskezelésről és kommunikációról, a szülő és kamasz, illetve a szülőpár egymás közötti helyes interakcióiról esett szó. A program a Bükk 900 Természetbarát Egyesület szervezésében és A jövőműhely a családokért projekt keretében valósult meg, amely a középiskolás diákok számára is nyitott volt.

A befogadótól függ

Pál Feri atya a férfi és a női kommunikáció különbségeit, elsőként egy egyszerű példából kiindulva érzékeltette. A férfi megdicséri a nőt, hogy mennyire jól néz ki ma, de a nőhöz csak annyi jut el az üzenetből, hogy az adott napon. Így az eredetileg pozitív, udvarlási céllal átadott üzenet átfordul negatívba, mert annak végső tartalmát a befogadó fél határozza meg és ez alapján válaszol. A két nem képviselői tehát nagyon könnyen elbeszélnek egymás mellett, már csak gondolkodásmódjuk különbségeiből adódóan is, és ez feszültséghez vezet. Kísérlet bizonyította, hogy sok fiatal férfi ismerkedési nehézségei abból adódnak, hogy a kommunikáció információs szintjéről nem képesek eljutni a kapcsolati szintig. Ezt úgy tesztelték, hogy randiszituációban a velük folyamatosan társalgó, beszervezett hölgyek kicserélődtek, amit az urak egy csoportja egyáltalán nem vett észre.

Stressz és figyelemzavar

Elhangzott, hogy az alapkülönbségekből adódó nehézségeket fokozza, hogyha a felek a gyermekkorukból olyan traumákat hoznak, amelyek a férfi-női párbeszéd alkalmával aktivizálódnak.

 

Ennek nyomán a kívülről bagatell csetepaténak tűnő konfliktusok is jelentős stresszállapotot idézhetnek elő. A ­stressz pedig adott helyzetben a pszichés funkciók és az agyműködés zavarához vezet. Többek között romlik a memória, szelektív hallás és a férfiaknál csőlátás alakul ki, amit ha a házaspár tudatosít magában, akkor lehetősége nyílik rá, hogy lassan átírja a hibásan berögződött kommunikációs utakat. Ugyanez igaz a szülő-gyermek interakciókra, ezért indulatos fegyelmezés után, legalább fél óráig ne várjuk gyermekünktől, hogy oda tudjon figyelni a házi feladatára. „A helyes kommunikáció tehát nemcsak stílus kérdése, hanem döntően meghatározza az életünket” – tudtuk meg az előadótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában