Helyi közélet

2019.04.05. 18:24

Spóroltak, bankoltak és vásároltak Miskolcon

Cserépfalu, Miskolc - A cserépfalui gyerekek nyerték a „Vigyázz, kész, pénz!” vetélkedő regionális döntőjét a legfiatalabbak korosztályában.

Cserépfalu, Miskolc - A cserépfalui gyerekek nyerték a „Vigyázz, kész, pénz!” vetélkedő regionális döntőjét a legfiatalabbak korosztályában.

„Elromlott a hűtőnk, szerelőt kellett hozzá hívni. A szerelő azt mondta, nagyon sokba kerülne a javítása, érdemesebb újat vásárolni. Az egyik áruházban találtunk egy megfelelőt, ami ráadásul akciós is, 145 ezer forint helyett csak 110 ezer forintba kerül. Azonban szükségünk van hitelre is, amit ha felveszünk, havi 12500 forintot kell fizetnünk 10 hónapig. Érdemes-e hitelt felvennünk?” Csak egy a sok-sok, pénzügyekkel foglalkozó kérdés közül, melyet tegnap a K&H Csoport „Vigyázz, kész, pénz!” pénzügyi vetélkedőjének regionális döntőjében kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A versenyt Miskolcon, a City Hotelben rendezték, négy korcsoport 5-5 csapata versengett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéből. Mi a 3–4. osztályosok középdöntőjére látogattunk el, és nagy meglepetés ért bennünket, hisz a 9-10 éves gyerekek olyasmit is tudtak a pénzügyekről, ami sokszor még a felnőtteknek is fejtörést okoz.

Sorjáztak a feladatok

A vetélkedőt Buda Márton rádiós vezette, a zsűri tagjai pedig nagy örömmel osztották a pontokat a helyes válaszokra: Horváthné Galamb Andrea, a K&H Csoport lakossági fiókcsoport vezetője, főigazgató, Uri Mariann, az Észak-Magyarország főszerkesztője és dr. Szemán Judit, a Miskolci Egyetem egyetemi docense.

A verseny egy kis feszültség­oldó beszélgetéssel kezdődött, amely során kiderült, hogy az idén nagyon örültek a gyerekek KáPé kölyöknek, aki egy applikáció segítségével, kis videofilmekkel vezette be őket a pénzügyek világába. Aki pedig előzetesen megnézte ezeket a kisfilmeket, biztos, hogy nem érte meglepetés a versenyen.

Fotó: Kozma István

Jöttek is a feladatlapok sorban: igaz-hamis játék, megtakarítás és befektetés, gondolattérkép a fizetési módok és pénzügyi tervezés témakörében, kirakó, aztán egy kis mozgás a karikadobálós feladatban, ahol nemcsak az ügyesség számított, de a kérdésekre is gyorsan kellett válaszolniuk a gyerekeknek. Végezetül arra a kérdésre hoztak érveket és ellenérveket, hogy hitellel vagy nélküle.

A kisdiákok lelkesen dolgoztak, igazi csapatmunka alakult ki minden asztalnál. Ha kellett, számításokat végeztek, máskor közös erővel gyűjtötték össze érveiket, közben egymást figyelmeztették, hogy „csak halkan, nehogy a másik csapat meghallja”.

A legjobbak

A középdöntő legizgalmasabb momentuma természetesen az eredményhirdetés volt. A verseny győztese a Suli Bank csapat lett, akik Cserépfaluból érkeztek, a Hórvölgye Tagiskolából. Ebből az intézményből egyébként 3 csapat is küzdött a középdöntőben. A második a Minibankárok csapat lett, akik Nógrádsápról érkeztek, a harmadik pedig a Bankrablók, akik Egerből jöttek.

A győztes csapat „szóvivője”, Erdei Zsolt Benjámin a díjkiosztó után örömmel újságolta lapunknak, hogy nem számítottak ilyen jó eredményre, a feladatok után azt gondolták, hogy másodikok lesznek.

– A legizgalmasabb a kirakós játék volt, a legnehezebb pedig a hitelekkel foglalkozó. Nagyon sokat készültünk, és a versenyen nem is volt olyan kérdés, amit ne vettünk volna át – mondta Beni.

A csapatot Ambrus Veronika, a gyerekek osztályfőnöke készítette föl. Megtudtuk tőle, hogy már második alkalommal vannak itt, két évvel ezelőtt neveztek először. Akkor nagyon megtetszett a gyerekeknek a verseny. Három csapattal pedig azért indultak, mert 15 gyerek jelentkezett a megméretésre, de Veronika senkit nem akart kihagyni, így alakítottak 3 csapatot.

– Más most látszik a verseny haszna. A napokban az egyik tanítványom édesapja indult pénzt kivenni, a fia pedig figyelmeztette, hogy ATM-ből vegyen ki, mert úgy olcsóbb – mesélte a pedagógus.


Jól felkészültek a diákok

A verseny végén egy kis értékelésre kértük Horváthné Galamb Andreát. Mint mondta, számára mindig nagyon izgalmas kérdés, hogy abból a kis anyagból, amit összeállítottak, vajon a gyerekek mit tudnak elsajátítani.

– Azt láttam, hogy volt bennük egy kis félelem, hogy jól válaszolnak-e, de egyébként nagyon ügyesek voltak, komoly kérdésekben is jól helytálltak. Boldog vagyok, hogy ilyen jól felkészültek – fogalmazott a főigazgató.

Hozzátette: a K&H Csoportban úgy gondolják, fontos, hogy már az alsósok is találkozzanak játékos formában a pénzügyekkel. Később az itt tanultak meghatározhatják pénzügyi döntéseiket. Láthattuk, hogy a hitel kérdéséről már most is felelősen tudnak gondolkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában