Helyi közélet

2019.04.08. 10:56

Renáta a jelöltek közt, büszkék lehetünk rá

Taktaharkány - Megyei jelöltje is van az Aranypánt-díjnak, melyet roma embereknek ítélhetnek oda.

Taktaharkány - Megyei jelöltje is van az Aranypánt-díjnak, melyet roma embereknek ítélhetnek oda.

Romák, de ugyanakkor magyarok. Erre a szemléletre szeretné felhívni a figyelmet a Roma Sajtó Központ (RSK) négy éve útnak indított Aranypánt-díja. A kiírás elnevezése is ezen a kettős identitáson alapul: „Homlokomon két aranypánt van. Az egyik a cigányságom, a másik a magyarságom”.

Hétköznapi hősök

Sokak szerint a fenti idézet Péli Tamás festőtől származik, aki büszkén viselte mindkét „pántját”. Az Aranypánt-díjat olyan roma személyeknek ítélik oda 2015 óta, akik tevékenységükkel, munkájukkal elismerést, megbecsülést vívtak ki a környezetükben, és méltán nevezhetők hétköznapi hősöknek. A kiírás szerint külsős ajánlások alapján választja ki minden évben az RSK azokat a jelölteket, akik végső esélyesként indulhatnak a legkiválóbb tíz között. A díj sorsáról végül egy internetes szavazás dönt. A végeredményt hagyományosan hétfőn, a nemzetközi roma napon hirdetik ki. A díj arra próbál rávilágítani, hogy egy ország nemcsak a határai miatt, tengerei számától vagy a nemzetközi kapcsolatai révén nevezhető nagynak, hanem a benne élő emberek tettei okán is. Ezek közé a hétköznapi hősök közé pedig a roma magyarok ugyanúgy odatartoznak, mint a nem romák.

Az idei tíz jelölt közé bekerült a taktaharkányi származású Rontó Renáta is, aki a Tom Lantos Intézet pénzügyi referense és az ELTE–ÁJK Politikatudományi Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója. Renáta ötgyermekes családban nőtt fel. Apukája, aki harminc éve dolgozik a MÁV-nál és anyukája megteremtette számukra a lehetőséget, hogy csak a tanulással kelljen foglalkozniuk. Testvérei szintén diplomások, kivéve a legkisebbeket, akik még középiskolába járnak. Így eddig a család 5 diplomával büszkélkedhet.

Renátához gimnazistaként is a humán tantárgyak álltak közelebb. Egy parlamenti látogatás után fogalmazódott benne meg a terv, hogy mindenképpen az Országházban szeretne dolgozni. Lenyűgözte az épület, a hely miliője. A politikát viszont szeretné elkerülni, kizárólag a szakértői pálya lebeg a szeme előtt.

Az Aranypánt-díjra a kollégái jelölték, amit végtelen nagy megtiszteltetésként élt meg. Véleménye szerint az, hogy olyan kiemelkedő és meghatározó emberekkel szerepel együtt a tízes listán, mint például Nagy Gusztáv műfordító, költő, pedagógus, már önmagában is dicsőség.

A díjat a mai napon a Budapest Jazz Clubban egy gálaműsor keretében adja át a Roma Sajtóközpont.

ÉM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában