Helyi közélet

2019.04.05. 09:08

Nő az allergiások száma

Miskolc - A szakember szerint ebben a genetika is szerepet játszik.

Miskolc - A szakember szerint ebben a genetika is szerepet játszik.

A tavasz a legtöbb ember számára öröm, hiszen újra zöldül a fű, virágba borulnak a fák, nyílni kezdenek a virágok, a természet újjá­éled. Az allergiások számára viszont a szenvedés kezdetét jelenti a tavasz, és ez a szenvedés akár az ősz végéig is eltarthat, hiszen megjelennek a levegőben az allergén pollenek, amelyek nagyon kellemetlen tüneteket okozhatnak az azokra érzékenyek számára.

Az allergia egyesek szerint nem betegség, viszont ha megjelenik, akkor nagyon kellemetlen állapot. A szakemberek szerint az allergia időnként már betegségnek tekinthető. Abban, hogy valakinél kialakul-e élete folyamán allergia, egy kicsit a genetikának is szerepe van, így az allergiára való hajlam akár öröklődhet is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház Semmelweis tagkórházának Allergológiai osztályán járt tudósítónk.

Kellemetlen tünetek

Fiatal nő érkezik, azért jött, mert végre rászánta magát, és szeretné megtudni, hogy mire allergiás, miután a tünetei fokozódnak. Orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, bedugult orr, valamint viszkető torok. Kellemetlen tünetek.

Dr. Dezső Edit főorvos figyelmesen hallgatja, és elrendeli az allergiapróbát. A páciens karjára allergén kivonatokat csöpögtetnek. Majd várunk, addig elhangzik a felvetés, milyen növényre, fűre lehet valaki allergiás?

– Fűkeverék, parlagfű, fekete üröm, mogyoró és sorolhatnám – mondja dr. Dezső Edit. – Lehet, hogy a beteg nem szezonális, hanem folyamatosan fennálló allergénekre is rosszul reagál. Az imént csöpögtetett kivonatok tisztított fehérjéket tartalmaznak, ez bőrreakciót fog kiváltani. Megnézzük, hogy milyen csalángöböt húz, és milyen vörös udvara keletkezik. A páciensnek a parlagfű adott legerősebb reakciót, és a gyomok, amik kísérőként megjelennek.

Szezonális allergének

Előfordulhat azonban, hogy egy beteg több dologra is allergiás.

– Vannak szezonális és folyamatosan jelen lévő allergének – mondja a főorvos. – A szezonban egyszerűbb védekezni, bár a tüneteket nehéz csökkenteni, fontos a gyakori kézmosás, a hajmosás, ruhák váltása, illetve kevesebbet kell a szabadban tartózkodni. Vannak úgynevezett kereszt­allergének is. Az allergiás tünetek életünk folyamán változó intenzitásúak, attól is függ, hogy milyen a felmelegedés, a klímaváltozás mennyire kedvez a polleneknek, és függ attól is, milyen széljárás van, és természetesen az egyén adottságától, az immunrendszer erősségétől. Van, akinél sok-sok év után mérséklődik az allergiás tünet. Van egy atópiás hajlam, amit a bőrpróbával ki tudunk mutatni. De hogy a külső körülmények milyen erős tüneteket váltanak ki, az mindig élethelyzettől függő is.

– Az allergiában szenvedőket általában páciensnek nevezzük – mondja dr. Dezső Edit. – Ez ugyanis a szó klasszikus értelmében nem betegség, de az allergia mégis okozhat olyan tüneteket, ami a mindennapok tevékenységében, illetve az éjszakai alvásban zavaró lehet. A páciens a bedugult orr miatt nem kap rendesen levegőt, így éjszaka felébred többször, nem piheni ki magát. Ilyenkor azonban már beszélhetünk betegségről, szükséges ellátni gyógyszerrel, gyógyszerekkel, hogy mérsékeljük a tüneteket. Szemcseppet tudunk felírni, ami mérsékli a szemviszketést. Vagy orrcseppet adunk, hogy kiduguljon az orra.

Miután fűpollenekről beszélünk most, ez nehezen elkerülhető, a szabadban tartózkodáskor nem is lehet kivédeni. Annyit tud tenni a páciens, hogy ha ismeri az allergén növényt, amire az ő szervezete így reagál, akkor lehetőleg kerülje el azokat a helyeket, ahol található pollen.

Akár öröklődhet

A főorvos azt is elmondta, egyre több allergiás beteg van megyénkben is.

– Sajnos, megyénkben, így Miskolcon is nő az allergiás betegek száma. Ahogy a tavaszi felmelegedés bekövetkezik, olyan allergének is megjelennek, amik korábban nem okoztak úgy általában panaszt. Vannak sajnos olyan növények pollenek, amik nemcsak allergiát, hanem súlyos légzőszervi megbetegedést is kiválthatnak. Az allergia kialakulásában van egy kis genetika is. Amikor valaki először találkozik az allergénnel, akkor érzékenyítődik a szervezet, a következő alkalommal már képes a nyálkahártyára kerülve klinikai kórképet kialakítani. Ha valakinek a családjában előfordult allergiás beteg, gondolni kell arra, hogy ez akár öröklődhet is – mondta dr. Dezső Edit.

ÉM-BTE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában