Helyi közélet

2019.04.06. 17:10

Miskolcon is népszerű az ezerarcú hamburger

Miskolc - Nemcsak a húsvét, de a böjt sztárja is lehet a hamburger.

Miskolc - Nemcsak a húsvét, de a böjt sztárja is lehet a hamburger.

A street food és a junk food forradalom térhódításával újra előtérbe, és ezzel együtt tányérra került a hamburger. Ne tévesszen meg senkit a gyorsételekről berögzült dogma, a hamburger manapság nem egyenlő azzal a zsírban tocsogó, műanyagfényű lapkasajttal megspékelt kalóriabombával, amihez előszeretettel társítjuk az olcsó fröccsöntött játékok és a fokozott infarktusveszély képeit.

Ezerarcú étel

Az ezerarcú étel – ez a név valóban illik a hamburgerre, hiszen nemcsak a húsimádók kedvence lehet, de a különböző kézműves sajtok, a hummusz és a tofu elterjedésével már kiváló vegaburgerek is készülnek. A hagyományos ketchup-mustár-majonéz szentháromságot pedig szinte teljesen kiszorították az olyan kézműves öntetek, mint a füstös aromájú barbecue szósz, a tavasz esszenciáját őrző ­ranch szósz, a pikáns édes-chili, a baconnaise szósz, a fahéjas sörmustár vagy a chipotle majonéz, hogy csak néhányat említsünk a legnépszerűbbek közül. Ha ezek egy tökéletesre sütött marhahúspogácsán vagy frissen grillezett, folyós kecskesajton csordogálnak, ráadásul a megfelelő salátaköretet sem spórolják ki a bucik közül, nemcsak valódi gasztroélményt, de egy nagyszerű, egészséges ételt is kapunk a pénzünkért. Mindez csupán minőség kérdése, ha ugyanis jófajta zsömlét, friss zöldségeket és megfelelő húst használnak, akkor a hamburger sem lesz károsabb hatással szervezetünkre, mint egy adag nagymamaféle rántott hús.

És ha már pénz, akkor meg kell jegyeznünk, hogy a hamburger manapság már nem az a low-budget étel, amit akármelyik piaci büfében elénk tolnak egy ötszázas ellenében. Persze, még találkozhatunk bőven hasonlóval, de ez már szinte elenyészik a minőségi, valódi kulináris élményt nyújtó burgerezők száma mellett. Ezt az is bizonyítja, hogy többnyire az elit éttermek kínálatában is találkozhatunk az általában az USA-hoz kötött, amúgy valójában orosz és tatár gyökerekhez visszavezethető étellel. Persze szép számmal akadnak az Acélvárosban olyan vendégváró helyek is, amelyek kifejezetten minőségi, kézműves hamburgerek készítésére specializálódtak. Ha a legnagyobb ételrendelős oldal kínálatát nézzük csupán, azt látjuk, hogy tizenhat étterem szállít ki Miskolcon hamburgert, közülük pedig többen kifejezetten erre az ételre specializálódtak. És hogy mennyi az annyi? Ahogy azt fentebb írtuk, a magas minőség magasabb árfekvést is hordoz magával. A legtöbb helyen az alap burger 900–1600 forint között mozog, de találunk hamburgert a 2500–3500 forintos kategóriában is.

Könnyű rászokni

Érdekes kérdés lehet, miért alakult ki a fejünkben az a kép a hambiról, hogy úgy dugítja az ereket, mint délutáni csúcs a 26-os főutat a Búza térnél. Ennek legfőbb oka a gyorsétteremláncok működésében keresendő. Az itteni ételek zamatát nem a minőségi alapanyagok, hanem az ízfokozók adják többnyire. Hátrányuk még, hogy viszonylag könnyű rászokni a rendszeres fogyasztásukra, ami magas só- és kalóriatartalmuk miatt, orvosi vélemények szerint, valóban jelentős egészségügyi kockázattal járhat.

ÉM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában